Cože? Jiří Bartoška prý byl zneužit ve volební kampani

27.09.2016 7:11

Kandidát do Senátu za ANO v Pardubicích Jaroslav Menšík se potýká s problémem, který doprovází jeho předvolební kampaň. V rámci ní totiž Menšík promítal film Teorie tygra, podle producentů k tomu ale neměl povolení. Menšík problému nerozumí, za promítání totiž zaplatil. Stejně tak jakékoliv pochybení odmítá společnost, která pro něj promítání pořádala. Informuje o tom server Echo 24.

Cože? Jiří Bartoška prý byl zneužit ve volební kampani
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary

„Zaznamenal jsem diskuzi na Facebooku, ale nechápu to. Objednali jsme si v hnutí ANO promítání a mám to vyfakturované,“ uvedl serveru Echo24.cz Menšík. Na sociální síti na možný problém upozornil novinář David Macháček. Sám Menšík to ale považuje za lživou kampaň, a proto také na Facebooku uveřejnil vystavenou fakturu.

Promítání se ale nelíbí producentům filmu, společnosti Logline Production. „My máme uzavřenou exkluzivní smlouvu o distribuci filmu. Pan kandidát má zřejmě uzavřenou smlouvu, že ho může promítat. Naše společnost si ale vymínila právo, že nechceme, aby byl film promítán v rámci předvolební kampaně bez předchozího souhlasu,“ uvedl hlavní produkční společnosti Petr Erben.

Celý text je ZDE

Na vystavené faktuře, kterou Menšík sdílel, figuruje na jedné straně distributor filmu CinemArt a na druhé Mobilní kino Cinema Time. Právě Cinema Time pro Menšíka promítání zajišťovala. Za celkem čtyři promítání zaplatila společnost 12 tisíc korun. Podle CinemArt tím ale nevzniklo právo promítat film v rámci předvolební kampaně.

„CinemArt dal v tomto případě souhlas s projekcí pro veřejnost na základě standardní objednávky kina k veřejné projekci filmu za standardních finančních podmínek. Žádné informace o spojení s politickou kampaní jsme od kina neobdrželi,“ uvedl serveru Echo24.cz tiskový mluvčí CinemArt Petr Slavík. K promítání filmu pro politické účely by byl společnosti CinemArt skutečně třeba souhlas producenta.

Podle Jana Motyčky ze společnosti Cinema Time je ale vše v pořádku. „Za jedenáct let, co se v tomto pohybuji, jsme promítali 600 filmů, za které jsme zaplatili cca 3 miliony. Takže vím, že z naší strany je vše v pořádku. Já s producenty nikdy nekomunikuji, jedině s distributorem a tomu jsme za promítání zaplatili. Distributor se navíc nikdy neptá, komu to promítáte a zda je to třeba pod záštitou automobilky nebo nemocnice,“ uvedl pro server Echo24.cz Motyčka.

Problém by podle něj byl, kdyby na plakátu, na který k promítání lákali, byla fotografie Jiřího Bartošky, který ve filmu ztvárnil hlavní postavu, nebo pokud by byly v rámci kampaně použity ukázky z filmu. „Stejně tak jsem před lety organizoval například promítání Markéty Lazarové pro TOP 09,“ dodal.

Zdá se, že nejvíce vadí, že by si distributora nebo producenta mohl někdo spojovat s politickou propagací. „Samotná projekce filmu neznamená, že film, jeho tvůrci nebo CinemArt podporují daný politický subjekt,“ uvedl Slavík. „Neznamená to, že máme něco proti hnutí ANO. My prostě z principu nechceme, aby byl ten film s politikou spojován. Film má bavit, nemá propagovat hnutí nebo stranu,“ dodal Erben.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…