Cože? Koluje tento text o Romanu Prymulovi. Autora dobře znáte

26.03.2020 10:14 | Zprávy

Obava, která se u nás šíří v souvislosti s koronavirem, neustále roste. Hlavním mužem války s virem je náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Ten byl v minulosti kvůli střetu zájmů odvolán z pozice ředitele královéhradecké nemocnice. Na scéně je ale ještě jeden jeho problém. V náročném boji s koronavirem to může vypadat, že se zapomnělo na jeho bezpečnostní prověrku. Tu k výkonu pozice náměstka na Ministerstvu zdravotnictví nutně potřebuje. Ještě před vypuknutím koronaviru u nás o tom mimo jiné psal bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Jeho text nyní hojně koluje po českém internetu.

Cože? Koluje tento text o Romanu Prymulovi. Autora dobře znáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nařídil všem svým náměstkům, že musí mít bezpečnostní prověrku. Vyplynulo to ze služebního předpisu, který vznikl vloni v polovině března. A právě od té doby uplynula doba jednoho roku na její získání. Prověrka chyběla náměstkyni Aleně Šteflové a Romanu Prymulovi. Alena Šteflová ji už obdržela, Roman Prymula podle posledních únorových informací nikoli. 

Pokud bezpečnostní prověrku nezíská do poloviny března, měl by z pozice náměstka odstoupit, nebo by ho měl ministr musí sesadit na nižší pozici (konkrétní termín byl 14. březen). Zároveň Zdravotnický deník začátkem února psal o tom, že Prymula chce z ministerstva odejít. Koronavirus mu však plány změnil.

Náměstkem na Ministerstvu zdravotnictví byl Prymula jmenován již v březnu roku 2017, přestože ho předchozí ministr Svatopluk Němeček odvolal z funkce ředitele FN Hradec Králové. Právě to mohou být důvody, kvůli kterým nastaly problémy s prověrkou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…