Cože? Šlachta a KSČM raketově letí nahoru. Babiš dolů

26.05.2021 15:31

Volby do Sněmovny by v květnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 27 procenty hlasů. Následovala by koalice SPOLU, tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s 20,7 procenta hlasů a za ní by skončilo vládní hnutí ANO s 19,4 procenta hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostaly SPD se 13 procenty hlasů a KSČM s 6,2 procenta. ČSSD by skončila pod pěti procenty. Vyplynulo to z volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi (ČT). Hnutí Přísaha založené Robertem Šlachtou od posledního měření narostlo zhruba o 230 procent.

Cože? Šlachta a KSČM raketově letí nahoru. Babiš dolů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
Nejsilnějším uskupením se ziskem 27 % je ve volebním modelu Data Collect koalice Pirátů a STAN. Koalice SPOLU (která zahrnuje i KDU-ČSL a TOP 09, které by se samostatně možná do Sněmovny neprobojovaly) obsadila druhé místo se ziskem 20,7 %. Hnutí ANO v tomto volebním modelu obsadilo třetí místo se ziskem 19,4 %. Na čtvrtém místě se umístilo SPD se ziskem 13 %. Za SPD se mírně nad 5% hranicí umístila KSČM. Na dalším místě se se ziskem 3,8 % umístila PŘÍSAHA Roberta Šlachty. Za ní následuje ČSSD se ziskem 3,6 %. S ohledem na statistickou chybu nelze s jistotou říci, zda by se za současné situace do Poslanecké sněmovny tyto dvě strany dostaly. Poslední koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci ve volebním modelu získala 2,3 %. S tímto výsledkem by se do Poslanecké sněmovny neprobojovala.

Pokud by strany kandidovaly ve volbách samostatně, podle modelu Data Collect by se do Sněmovny nyní dostalo sedm stran či hnutí, přičemž vítězem by bylo ANO s 18,2 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti, které by volilo 17,3 procenta lidí, a třetí STAN 12,6 procenta. Čtvrtá SPD by získala 12,2 procenta hlasů a pátá ODS 11,9 procenta. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by ještě překročily KSČM a TOP 09. Vedle toho zisk lidovců a ČSSD by byl menší než pět procent.

Od předchozího březnového průzkumu Data Collect pro ČT podpora koalice Pirátů a STAN klesla o 1,5 procentního bodu a ANO o 2,7 bodu. Naopak hnutí SPOLU si o 2,5 bodu polepšilo. Nižší podporu než v březnu má ANO i v případě, že by všechny strany a hnutí kandidovaly jednotlivě. V tomto případě si hnutí pohoršilo o 2,6 bodu. O zhruba dva body menší podporu proti březnovému modelu má také STAN, vedle toho výsledky Pirátů se téměř nezměnily.

Naopak výrazný nárůst podle průzkumu zaznamenává PŘÍSAHA Roberta Šlachty, jež má oproti březnovému měření o 2,2 procentního bodu více. O 3,4 bodu více mají pak komunisté. 

Současný průzkum provedl Data Collect v době od 3. do 7. května a do 17. do 21. května mezi zhruba tisícovkou respondentů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…