Cože? Že by česká společnost byla takto trapně nevyyspělá? Pedagožka v ohromení. Jde o dnešní děti a seniory

02.02.2019 12:19

Pedagožka Jindřiška Vitvarová se na svém facebookovém profilu pozastavila nad článkem z deníku Metro, jenž poukazoval na to, že někteří rodiče si nepřejí, aby jejich děti viděly v domovech seniorů „ležáky“.

Cože? Že by česká společnost byla takto trapně nevyyspělá? Pedagožka v ohromení. Jde o dnešní děti a seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Mladí vnímají negativně generaci 55+? Starat se má stát a ne rodina? Teenageři se nevídají se svými babičkami a dědy? Cože? Tomu odmítám věřit, že by česká populace byla takhle trapně nevyspělá. Naopak, studenti naší školy jsou zapojeni v projektu Hodinový vnuk, kde pravidelně navštěvují staré lidi. Moje babičky 85+ se často vídají s vnoučaty a nikoho by nenapadlo, že by to mělo být jinak. Buď tenhle článek psal Marťan, anebo žiju v nějaké alternativní realitě,“ poznamenala Vitvarová.

Článek cituje například Evu Stiborovou z domova seniorů v Sokolnicích u Brna. Ta se pozastavila nad tím, že některé děti při návštěvě domova odmítly navštívit seniorky na pokojích. „Dozvěděla jsem se, že někteří rodiče si nepřejí, aby děti viděly seniory ležící v postelích na pokoji,“ uvedla Stiborová.

Obdobný pohled zná i zakladatelka Geriatrického centra Praha Iva Holmerová, která se domnívá, že jde o možný obraz ageismu v naší společnosti. Zároveň však připouští, že jde leckdy o nedorozumění. 

Stiborová však podle článku deníku Metra zpracovala průzkum mezi žáky středních a základních škol. A z něj se dozvěděla, že prý až třetina dotazovaných se vůbec s rodiči nebaví o prarodičích. „Pouhá desetina z nich se domnívá, že o bydlení dědy a babičky by se měla postarat především vlastní rodina, zatímco téměř polovina dotázaných dětí a teenagerů by starost přenesla na domovy důchodců,“ zaznívá dále v článku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…