Čtenáři ošklivě nadávali Zemanovi kvůli Ukrajině i svolení k bombardování. Zde jsou jeho odpovědi

29.04.2014 16:29

PROFIL Prezident Miloš Zeman opět odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Hlava státu se nevyhnula ani nepříjemným a často útočným otázkám v souvislosti s ukrajinskou krizí. Podle Zemana je v případě Ukrajiny povinností politiků maximálně přispět k odvrácení hrozby občanské války a vojenské intervence.

Čtenáři ošklivě nadávali Zemanovi kvůli Ukrajině i svolení k bombardování. Zde jsou jeho odpovědi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Zeman na akci mimo jiné řekl, že prezident by měl umět naslouchat lidem

Anketa

Co říkáte na omluvu expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 4611 lidí
Prezident republiky i při svém vytížení pravidelně odpovídá na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. V nejnovějších odpovědích se Miloš Zeman vyjádřil nejen k situaci na Ukrajině, ale také ke kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož výstavbu opět jasnými argumenty podpořil. Nevyhnul se ani velmi expresivně formulovaným otázkám v souvislosti s bombardováním Jugoslávie či prohlášením kolem ukrajinské krize.

Jeden ze čtenářů prezidentu Zemanovi dokonce napsal, že nyní lituje, že ho volil a raději si prý měl useknout ruku. „Můžete říkat tisíckrát, že nejste válečný štváč, ale za člověka mluví skutky, ne řeči. A vaše skutky (nejenom to vaše nynější štvaní proti Rusku) jsou s vašimi slovy v přímém rozporu. Člověk, který lituje toho, že Američani na Kubě neprovedli vaši preventivní odstrašovací akci, nezlobte se na mne, ale co vy jste za člověka? Chorý mozek, nebo zrůda? Jaký je rozdíl mezi Havlovým humanitárním bombardováním (které, pokud vím, jste i vy podpořil), a vašimi odstrašovacími akcemi?“ ptal se čtenář.

Prezident Zeman ho však ve své reakci upozornil, že nemá úplně přesné informace. „O štvaní vůči kterékoliv zemi v souvislosti s ukrajinskou krizí nemůže být řeč. Naopak se snažím přispět k tomu, aby na Ukrajině nedošlo k vojenské konfrontaci, včetně občanské války. Právě proto jsme na nedávném setkání k 5. výročí Východního partnerství, kdy se na Pražském hradě setkala řada prezidentů, hovořili o tom, že nabídneme možnost zprostředkování dialogu. Pokud jde o Kubu, poněkud jste nepochopil mé vyjádření. Mluvil jsem o nesmyslnosti politiky sankcí, která autoritativní a diktátorské režimy jen utužuje. Do protikladu jsem dal jiný postup - `ideologickou diverzi` – kdy dochází naopak k výměně ekonomické, ale také třeba studentů nebo turistů. Protože čeho se nejvíce takové režimy obávají? Otevřenosti,“ konstatoval prezident republiky.

„Myslete na to, že jsme Slované a Ruská federace je přítel,“ napsal další čtenář Zemanovi a žádal o „vysvětlení úletu“ ohledně poslání NATO na Ukrajinu. „Myslel jste to vážně nebo jste `perlil` po vínečku?“ dotazoval se občan.

„Jistě jste zaznamenal, že jsem odpůrcem ekonomických sankcí a stejně tak opakovaně zdůrazňuji, že je v případě Ukrajiny nutné situaci co nejdříve uklidnit a zabránit tak válce, a to i té občanské. Vojenská intervence Ruska na Ukrajině by válečnou spirálu jen roztočila. A právě tímto směrem mířil můj názor, který jsem vyslovil,“ vysvětlil prezident Miloš Zeman.

Další dotaz se týkal prezidentem velmi prosazované výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe a možnosti, zda existují nějaké páky, aby se výstavba mohla konečně zahájit. „Souhlasím s Vámi, že výstavba kanálu Dunaj-Odra-Labe by byla významným přínosem pro naši ekonomiku. Důležité je například hledisko zaměstnanosti, kdy by po dobu patnácti let mohlo vzniknout 60 tisíc pracovních míst. Udělení ceny Ropák roku za podporu kanálu Dunaj-Odra-Labe je pro mne dalším impulsem, abych ve své snaze pokračoval,“ dodala hlava státu s tím, že podporu tomuto projektu vyslovil polský i rakouský prezident, olomoucký hejtman i další vlivní činitelé.

„Vážený pane prezidente, slibte mi, že uděláte vše, abyste byl prezident i další volební období, můj hlas máte jistý už teď. Díky bohu za Vás,“ chválil Miloše Zemana další ze čtenářů.

Prezident v odpovědi poděkoval za podporu a sdělil, že by považoval za neslušné, kdyby po roce ve funkci začal řešit i další volební období. „Nyní se soustředím na to, abych po dobu výkonu současného mandátu přispěl k vyřešení vleklých potíží naší země. Ať už jde třeba o ekonomickou situaci nebo o vysokou nezaměstnanost,“ doplnil.

„Proč jste nechal Billa Clintona vraždit civilisty?"

„Pane prezidente, schválil jste bez souhlasu Rady bezpečnosti bombardování Srbska, co jste udělal, když Bill Clinton nechal bombardovat srbskou televizi, jedno ze sídel srbského prezidenta a ženevskými konvencemi zakázané civilní cíle? Proč jste Clintona nechal vraždit dále a proč jste souhlas s tou agresí po spáchání válečných zločinů proti civilistům neodvolal?“ zněl další dotaz.

Miloš Zeman zdůraznil, že česká vláda byla doslova poslední, kdo vyjádřil svůj souhlas s přeletem letadel NATO přes české území. „Tehdy jsme marně hledali spojence, který by pomohl řešit situaci mírovými prostředky. Až později se nám podařilo najít takového spojence v Řecku, připomínám česko-řeckou iniciativu. Ale zpátky k jednání vlády. Byli jsme ujištěni, že bombardovány budou pouze vojenské cíle a nikoliv nemocnice nebo sídlo televize. Tento slib nebyl splněn. Později jsem i proto nesouhlasil s tím, aby byl generál Wesley Clark dekorován naším nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Bílého lva,“ zopakoval prezident republiky svá slova, která poprvé uvedl v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz (ZDE).

Čtenáři portálu ParlamentníListy.cz se prezidenta republiky ptali také na jeho pokračující návštěvy českých krajů, volby do Evropského parlamentu nebo možnost, jak přispět do Fondu na splácení státního dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…