Čtěte, co také řekl Sobotka Respektu. A zdroj z ČSSD řekl novinám naprosto natvrdo, že...

01.02.2016 10:26

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v dnešním vydání Respektu vyjádřil k prezidentově bonmotu o kalašnikovu i k možnému rozpadu Evropské unie.

Čtěte, co také řekl Sobotka Respektu. A zdroj z ČSSD řekl novinám naprosto natvrdo, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

„Úplně jsem nevěřil tomu, že prezident republiky něco takového řekne na veřejném mítinku, v dnešní situaci a v dnešní atmosféře, ve které jsme nejenom v České republice, ale i v Evropě,“ uvedl Sobotka k výroku prezidenta, který uvedl na besedě v Tišnově, že politika je možné odstranit demokraticky volbami nebo nedemokraticky kalašnikovem. Odpovídal na otázku jedné studentky, jak lze odstranit premiéra ze své funkce. 

Podle Sobotky nejde o bonmot, ale o snahu okřikovat a zastrašovat odlišné názory. „Pan prezident sice velmi hezky mluvil na Albertově o tom, že je potřeba, aby tady byla otevřená demokratická diskuse, aby bylo možné říkat všechny pohledy, třeba na migrační krizi. No proč ne? Ale potom, když se podíváme, jaké kroky a jaké útoky se v praxi podnikají vůči lidem, kteří si dovolí mít jiný názor než ti, kdo tvrdí, že uprchlíci jsou organizovaná armáda islamistů, realita je úplně jiná,“ poukázal na Zemanova slova při výročí 17. listopadu. Zároveň také uvedl, že prezidentův výrok zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci před jeho bytem.

„Ochranné službě určitě tento výrok radost neudělal, protože on má reálně dopad na bezpečnostní rizika. Nicméně neměl jsem kolem toho žádná zvláštní jednání. Je to prostě jedna z věcí, které ochranná služba musí registrovat,“ dodal. Dle jeho mínění prezident vytváří takové společenské klima, které pro něj může být nejvhodnější pro příští prezidentskou kampaň, zvyšuje napětí ve společnosti a využívá strach lidí, rozděluje společnost. 

K příštím prezidentským volbám a případné podpoře současné hlavy státu či jiného kandidáta, se prozatím Sobotka v Respektu nechtěl příliš vyjadřovat. „Nebudu letos otevírat debatu o prezidentském kandidátovi sociální demokracie,“ řekl. V MF Dnes však zaznělo jasné resumé z úst zdroje z vedení strany. „Po tom, co Miloš Zeman udělal 17. listopadu, kdy se postavil na jedno pódium s Konvičkou, už není možné, aby jej sociální demokracie znovu podpořila,“ řekl.

Řeč přišla i na Evropu a migrační krizi. „Když se Evropa rozpadne a vypustíme nacionalistické a nacionální běsy, tak se prostě věci vrátí hodně zpátky, možná o sto let. Měli bychom zůstat na Západě, měli bychom zůstat v Evropské unii, měli bychom zůstat v NATO,“ sdělil Sobotka. 

„Myslím, že Češi nejsou xenofobní, my jsme přece vždycky byli zvyklí žít s Němci, s Židy, dneska s Ukrajinci. Nemyslím, že jsme národ, který se chce v příštích letech uzavírat. Mladí lidé cestují, pracují v cizině, studují tam. To je velká naděje, abychom nešli cestou, již teď třeba silně razí Viktor Orbán, tedy návrat k nacionalismu uprostřed Evropské unie,“ dodal k tomu předseda vlády. Migrační vlnu je dle jeho názoru třeba zvládnout tak, abychom neumožnili extremistickým hnutím, aby na ní parazitovala. 

„Udržet Schengen, zůstat v Schengenu, neoddělit se, nepřipustit žádné zásadní rozdělení Evropy. Samozřejmě že flexibilita tady bude, mimo jiné proto, že Británie ji bude chtít znovu zdůraznit, a já nejsem proti tomu. Je lepší udržet Británii na palubě. Takže ano, jednotlivé země budou mít svoji rychlost integrace, někdo přijme euro dříve, někdo později, někdo vůbec. I takto si myslím, že Evropa může fungovat. Jiná alternativa, rozumná, která by nám zajistila mír, stabilitu a prosperitu, tady prostě není,“ uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…