Čtvrt miliardy jako solidarita z USA. Neziskovkám, pomáhajícím uprchlíkům

11.07.2022 17:31

Organizace, které v České republice pomáhají ukrajinským uprchlíkům, dostanou od Spojených států 10,2 milionu dolarů (248 milionů korun). Podle Michaela Dodmana z americké ambasády mají peníze vyjádřit solidaritu USA s Českou republikou a s lidmi z Ukrajiny.

Čtvrt miliardy jako solidarita z USA. Neziskovkám, pomáhajícím uprchlíkům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

„ČR svou podporou Ukrajině a Ukrajincům prchajícím před ruskou agresí nadále ukazuje svou iniciativu, odvahu a empatii,“ uvedl Dodman podle informací serveru IDnes.cz. Peníze si rozdělí například české pobočky Dětského fondu OSN, Mezinárodní organizace pro migraci, Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky nebo Světové zdravotnické organizace.

Tyto peníze jsou součástí nového balíčku humanitární pomoci ve výši 368 milionů dolarů (téměř devět miliard korun). Od začátku konfliktu na Ukrajině již USA poskytly humanitární pomoc za více než 1,28 miliardy dolarů (přes 31 miliard korun).

„Brutální útok Ruska proti Ukrajině vstupuje do pátého měsíce a my nadále vyzýváme Rusko, aby okamžitě ukončilo boje, usnadnilo přísun humanitární pomoci na Ukrajinu a umožnilo odchod těm, kdo chtějí utéct do bezpečí,“ uvedl v tiskové zprávě americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Oceňujeme naše spojence a partnery, kteří přijali válečné uprchlíky, a vítáme rozhodnutí EU prodloužit dočasný status ochrany ukrajinským občanům poskytnutím pracovních povolení, ubytování a dalších služeb,“ doplnil Blinken. Česká republika od začátku invaze udělilo dočasnou ochranu více než 390 tisícům uprchlíků z Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…