Čtvrteční liduprázdno ve sněmovně se řešilo v ČT. Toto jsou prý důvody

06.11.2014 22:50

Poslanci Ivan Pilný (ANO), Jan Chvojka (ČSSD) a Zbyněk Stanjura (ODS) se přeli o to, kdo může za to, že dnes byla poloprázdná sněmovna a v jednu chvíli bylo poslanců tak málo, že jednání muselo být ukončeno? Znamená to tedy, že poslanci nepracují, jak mají? A čí poslanci-koalice, opozice nebo z obou táborů?

Čtvrteční liduprázdno ve sněmovně se řešilo v ČT. Toto jsou prý důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Čtvrtek ve sněmovně tradičně patří interpelacím. Dnes na ně ale nedošlo, proč? Velká část poslanců si udělala volný čtvrtek. V jeden moment dokonce chyběli i tři čtvrtiny poslanců. Absentovali napříč stranami. Je to správné? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize debatovali předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Poslanci si prý dělají naschvály

„Já jsem tam byl," prozradil hned v úvodu Stanjura. „Já myslím, že hodně poslanců v práci bylo, někteří byli v předsálí, někteří byli na ustavujících zastupitelstvech po komunálních volbách, protože původně neměl být jednací týden,“ uvedl dál Stanjura a Chvojka mu přizvukoval. „Já si myslím, že chodíme do práce, jen se to dnes sešlo a já věřím tomu, že to byl jen exces, který se bude opakovat tak jednou za deset let,“ zaznělo z jeho úst.

Volný k tomu podotkl, že se ANO pokusilo o zefektivnění Jednacího řádu sněmovny, ale to se zatím nepodařilo. Poslanci si navíc podle jeho názoru dělají naschvály, což je u zákonů, u kterých jde o miliardy, dětinské. Dalším problémem je podle něj kumulace funkcí. Mně se to osobně nelíbí, každý má dělat jednu práci pořádně a ne jen částečně,“ řekl před kamerami.

Stanjura to ale tak kriticky nevidí. „Podle mého názoru se poslanec nemá hodnotit jen podle docházky, ale i podle toho, jak pracuje na výborech, jak interpeluje a podobně,“ prohlásil. Chvojka ale oponoval, že opoziční poslanci často blokují jednání sněmovny, když si žádají dlouhé přestávky a diskutuje se například o návštěvě šéfa komunistů Vojtěcha Filipa v Rusku. Uvedl, že za časů, kdy byla ČSSD v opozici, sněmovna fungovala lépe a toho se chytil Stanjura. Já tady s panem poslancem souhlasím, protože jsme to lépe řídili," prohlásil.

Z Chvojkových úst ale také zaznělo, že by nebylo správné omezovat práva opozice v činnosti parlamentu. Někdy se to může zdát zdlouhavé, ale k parlamentnímu životu to patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…