Čtyři dávky pro zahraniční studenty? Naprostá absurdita, nechápe právník ani rektorka

27.09.2021 19:53 | Ze sítí

Právník, vysokoškolský pedagog a politik Zdeněk Koudelka (TSS) kritizuje šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli očkování proti covidu-19: „Svým opatřením škodí lidskému zdraví.“ Opatření Ministerstva zdravotnictví nutí některé zahraniční studenty k očkování čtyřmi dávkami; to je nevyzkoušené, výrobci nedoporučované a rizikové. Pokud se nedají znovu přeočkovat, musí se nechat pravidelně testovat na své náklady, upozorňuje Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně.

Čtyři dávky pro zahraniční studenty? Naprostá absurdita, nechápe právník ani rektorka
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Studenti, kteří jsou ubytováni na vysokoškolských kolejích, musí mít očkování nebo se pravidelně testovat. Ministerstvo zdravotnictví selektuje státy na privilegované, z kterých očkování uznává, a na státy z pohledu ministerstva podřadné, z kterých očkování neuznává.

Zahraniční studenti nejsou vždy účastni našeho veřejného zdravotního pojištění a testy si musí hradit. „I pokud jsou účastni, je neustálé a zbytečné testování obtěžující a ve svém důsledku nutí k novému očkování,“ uvádí Koudelka.

„Někteří zahraniční studenti jsou ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem tlačeni k tomu, aby se očkovali dvěma dávkami krátce poté, co ve své zemi byli též očkováni dvěma dávkami. Očkování čtyřmi dávkami je nevyzkoušené, výrobce vakcín za něj nenese odpovědnost, protože jej nedoporučuje, a nelze vyloučit poškození zdraví lidí,“ pokračuje.

„Ministr Adam Vojtěch na podporu prodeje vakcín a testů vydal opatření umožňující škodit lidskému zdraví,“ konstatuje Koudelka.

Ministerstvo zdravotnictví, které je podle Koudelky proslulé nezákonnými mimořádnými opatřeními, je proslulé i hloupostí při jejich vydávání. „Studenti se neuzavírají do skupinek a běžně se stýkají i intimně bez ohledu na to, zda bydlí na kolejích či v soukromí, kde se očkovat a testovat nemusí. I to dokazuje hloupost opatření Ministerstva zdravotnictví,“ míní.

Dosavadní nezákonnosti Ministerstva zdravotnictví znají i vysoké školy. „Je jejich povinností odmítnout aplikovat mimořádné opatření, které vede k poškození zdraví a bez ohledu na ministra zdravotnictví uznat očkování z domovské země studenta. Měly by též podat návrh na zrušení opatření Nejvyššímu správnímu soudu. Zdraví lidí je víc než slepá poslušnost ministrovi,“ zdůrazňuje Zdeněk Koudelka závěrem,

Pro řadu studentů toto nařízení znamená značné problémy v podobě finančních nákladu, které mohou vyústit až k nechtěnému ukončení studia. Situace se dotýká studentů z afrických zemí, např. z Ghany, Číny, Gruzie nebo Zambie.

Původní zdroj ZDE

„Většina z nich má hluboko do kapsy. Pokud se nebudou každý týden testovat, tak jim hrozí vyloučení z kolejí a nám pokuta. Řada ze studentů tuto absurdní situaci řeší tím, že se nechají znovu očkovat i v Česku, takže už mají někteří třeba čtyři dávky Pfizeru,“ upozornila pro Novinky rektorka Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…