Čuba byl kůň Sovětů a Zeman se s ním kamarádil už tehdy. Disident Devátý hovoří o velké konspiraci

16.11.2013 9:43

Stanislav Devátý, známý zlínský disident, který osobně poznal fungování JZD Slušovice, se v Lidových novinách obsáhle rozpovídal o jeho šéfovi Františku Čubovi, jeho kontaktech na Sovětský svaz a rovněž o tom, že s výstavním zemědělským družstvem měl již před rokem 1989 dobré vztahy prezident Miloš Zeman. Ten přitom s oblibou vykládá, jak socialistické hospodářství kritizoval.

Čuba byl kůň Sovětů a Zeman se s ním kamarádil už tehdy. Disident Devátý hovoří o velké konspiraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. František Čuba

„Pamatuju si, že Miloš Zeman do Slušovic jezdil, dělal tam přednášky a vím, že jejich vztahy s Františkem Čubou byly docela vřelé,“ vzpomíná Devátý. Ten letos kandidoval do Poslanecké sněmovny za ODS, získal nejvíce preferenčních hlasů, ale do sněmovny se nedostal, neboť ve Zlínském kraji kandidátka ODS vyhořela.

Devátý začal v JZD Slušovice pracovat v roce 1984 a v téže době začala jeho disidentská činnost. S přáteli ve Zlíně prý zejména tiskli samizdatovou literaturu a zapojil se do práce Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Při styku s bezpečnostními složkami prý vždy zaujal formu „pasivního odporu“. Nejen, že vůbec nekomunikoval, ale obvykle si též lehl na zem, takže jeho robustní tělo museli příslušníci víceméně odnášet. Jeden takový zásah se prý odehrál přímo před očima šéfa JZD Slušovice Čuby, který ale nijak nezasáhl. „Odnášeli mě policajti, vytáhli mě za nohy a za ruce ven z ředitelny, on tam stál v kabátě, zíral na mě, zdálo se mi, že pokyvoval hlavou,“ vypráví Devátý.

V roce 1988 jej z družstva vyhodili poté, co se stal mluvčím Charty 77. Nakonec se u soudu domohl neplatnosti výpovědi, ale do Slušovic už se nevrátil. Po roce 1989 se stal poslancem a ředitelem BIS, a v této pozici patřil k těm, kteří úspěchy JZD Slušovice zpochybňovali.

Podle něj bylo družstvo prorežimní a těžilo zejména z nadstandardních vztahů se Sovětským svazem. „Do Slušovic přijížděli nejrůznější elitní bolševici z celého východního bloku. Byl tam Jazov s Ligačovem, příští pučisté proti Gorbačovovi, jezdil tam generál Kisczak z Polska. To nejsou žádné moje dohady, o tom se psalo v místním plátku Naše cesta. Kravský rozhled jsme tomu říkali,“ vypráví disident.

Proto podle něj může být medaile, udělená Čubovi 28. října, především signálem prezidenta Zemana vůči Rusku. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…