Čunkovi se ve Zlíně hádá koalice. Kvůli zastupiteli, který je současně ekoaktivistou

26.01.2017 21:41

Ve Zlínském kraji se jen několik měsíců po ustavení koalice nejspíš schyluje k roztržce. Důvodem je přitom opoziční zastupitel, který se prý z iniciativy hejtmana Čunka stal předsedou výboru pro životní prostředí. Jde totiž o ekologického aktivistu blokujícího nejvýznamnější krajský dopravní projekt. A to někteří koaliční radní rozdýchávají velmi těžko.

Čunkovi se ve Zlíně hádá koalice. Kvůli zastupiteli, který je současně ekoaktivistou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Zlínskou krajskou koalici vytvořili vítězní lidovci společně s hnutím ANO, Starosty a nezávislými a také s ODS. Jenže již po několika měsících prý došlo k velké roztržce mezi dvěma nejsilnějšími koaličními formacemi.

Vše se strhlo kvůli obsazení pozice předsedy výboru pro územní plánování, zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova v krajském zastupitelstvu. Do čela výboru byl zvolen zastupitel Zdeněk Vacek z opoziční SPD. Podle informací z koalice jej do této funkce proti vůli mnohých protlačil hejtman Čunek.

Hnutí ANO, druhý nejsilnější člen koalice, se s tím nechce smířit. Reagovalo ve chvíli, kdy bylo podáno odvolání proti stavbě dálnice D49. Podalo jej sdružení Egéria, ve kterém je právě Vacek místopředsedou.

Hnutí ANO, respektive jeho místní organizace v dálnicí dotčeném Holešově, reagovalo ostrou tiskovou zprávou, ve které se nešetří ostrými slovy jako „ekoteroristické sdružení“.

„Dopravní napojení regionu se opět vzdaluje! Ekoteroristická sdružení napojená na KDU-ČSL opětovně podala nesmyslná odvolání proti rozhodnutí o povolení výjimky podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Již ne pouze křeček, ale 17 zvláště chráněných druhů živočichů brání realizaci stavby dálnice D49. ANO takové odvolání podal spolek Egéria, jehož místopředsedou je ing. Vacek, ten Vacek, kterého lidovci prosadili na vlivné místo předsedy výboru pro územní plánování, zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova zastupitelstva Zlínského kraje. Z jakého důvodu lidovecký hejtman Čunek podporuje subjekty, které škodí rozvoji našeho kraje, je smutnou záhadou,“ zní prohlášení.

Samotný Vacek prý jako ekologický aktivista aktivně bojuje proti průmyslové zóně dlouhodobě. Jak dokládají dokumenty, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, ve spolku Egéria působí jako místopředseda. Naposledy byl zvolen v říjnu 2015, funkci vykonával již předtím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…