Dalajláma, Zeman, Čína: Je to tu. O aféře a křiku u nás už píše světový tisk

20.10.2016 10:32

Návštěva tibetského duchovního vůdce dalajlámy v České republice vzbudila pozornost nejenom u domácích příznivců a odpůrců tohoto nejslavnějšího marxisty současnosti, ale věnují se jí také zahraniční média.

Dalajláma, Zeman, Čína: Je to tu. O aféře a křiku u nás už píše světový tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle si všímá společného prohlášení prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, předsedy Senátu Milana Štěcha a předsedy Sněmovny Jana Hamáčka, v němž se od pozvání dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem distancovali. „Česká republika respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny. Soukromé aktivity některých českých politiků nesignalizují změny oficiální politiky ČR,“ cituje Reuters ze společné výzvy.

Deutsche Welle popisuje výzvu čtyř předních politiků jako snahu „uklidnit Čínu a omezit případné škody, které by mohlo mít pozvání dalajlámy na úsilí ČR získat z Číny investice“. Německé médium dále informuje, že tibetský duchovní vůdce se zkraje týdne v Praze zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000, které v roce 1996 spoluzaložil bývalý český prezident Václav Havel, „který s laureátem Nobelovy ceny za mír udržoval blízké kontakty“.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

Vedle toho Deutsche Welle zmiňuje návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-Pchigna letos v březnu a následné investice jedné z největších čínských společnosti CEFC ve výši jedné miliardy eur v oblasti letectví, pivovarnictví, médií a sportu. Zpravodajská agentura Reuters svůj text věnující se návštěvě dalajlámy v Praze opatřila všeříkajícím titulkem „Čeští politici se navzdory pročínské politice setkali s dalajlámou“.

Také Reuters poukazuje na setkání šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a ministra Hermana s dalajlámou a jeho kritiku ze strany Zemana, Hamáčka, Sobotky a Štěcha. Vedle toho cituje mluvčího čínského ministra zahraničí, který tlumočil negativní reakci šéfa resortu Wanga I. „Dalajláma je zapojen do protičínských separatistických aktivit. Ministerstvo proto nijak nevítá, pokud se s ním setkávají naši zahraniční partneři. Doufáme, že česká vláda učiní příslušné kroky, které budou signalizovat stávající nadstandardní čínsko-české vztahy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…