Další Poche. Přes to nejede vlak. Zeman rozstřelil Fialova kandidáta. Tvrdě

17.11.2021 20:41 | On-line

Miloš Zeman má pochybnosti hned o několika kandidátech na ministry, vzhledem k vážné situaci ale chce vetovat pouze jednoho. Přes toto veto však, jak uvedl v rozhovoru pro TV Nova, nepojede vlak. Slovenská kolegyně Zuzana Čaputová mu prý včera vykládala, že i ona svým premiérům vetovala několik ministrů.

Další Poche. Přes to nejede vlak. Zeman rozstřelil Fialova kandidáta. Tvrdě
Foto: Screen TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru s Reyem Korantengem

„Pracuji už teď a předpokládám, že během několika dní budu propuštěn, odjedu do Lán a tam se intenzita mojí práce ještě zvýší,“ ujistil prezident Zeman hned na úvod rozhovoru po dotazu na zdraví. Chce si především začít zvát kandidáty na ministry. Mělo by to být i dříve než za měsíc.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí

„Kancléř Mynář je skvělý úředník a kromě toho můj dobrý přítel,“ reagoval na dotaz ohledně informování o jeho zdravotním stavu. Problém je podle něj v novinářích, kteří podle něj píší často o věcech, kterým nerozumějí.

Krátce promluvil i k explodující pandemii, když vyzval lidi, aby se očkovali. Neočkovaní lidé podle něj mohou ohrozit sebe i ostatní. Převzetí bavorského modelu protiepidemických opatření je podle něj užitečné.

Moderátor pak prezidenta požádal o zhodnocení končící Babišovy vlády. Prezident připomněl, že ČR má stále nejnižší nezaměstnanost a procento chudoby v EU. I tempo růstu ekonomiky bylo před covidem uspokojivé.

„První vlna covidu se zvládla dokonale, mimo jiné díky profesoru Prymulovi. Velkou chybou bylo rozvolnění opatření, kvůli kterému se covid vrátil, ale tuto chybu udělaly i jiné vlády,“ pokračovala hlava státu.

Energetická krize, předhazovaná vládě, podle něj není způsobena domácí politikou, ale souběhem několika vnějších faktorů. Opomíjí se mezi nimi zelený plán pro Evropu, který je velmi škodlivý.

„Až si budete jednou, Reyi, kupovat elektromobil třikrát dráž než dnes, tak si na mě vzpomeňte,“ dodal Miloš Zeman.

Přes toto veto nepojede vlak

Pak už došlo na téma, které všechny zajímá nejvíce, a to je jmenování nové vlády. „První, co v Lánech udělám, bude to, že tam jmenuji Petra Fialu premiérem,“ slíbil prezident s tím, že Lány jsou oficiálním sídlem, stejně jako Pražský hrad.

A pak se začne zabývat jeho ministry, které má jako prezident podle ústavy jmenovat. „U několika ministrů mám podezření, že resortu nerozumějí, protože se jím nikdy nezabývali,“ poznamenal.

Prezident má podle něj právo ministra vetovat. „Včera u mě byla prezidentka Čaputová a říkala mi, že i ona ve slovenské vládě několik ministrů vetovala,“ poznamenal prezident.

Prezident si ale uvědomuje, že vláda přebírá zemi v těžké situaci a je třeba aby byla jmenována rychle. Proto se rozhodl být velkorysý a veto prý uplatní pouze k jedné osobě. Přes toto jeho veto ale, jak zdůraznil, „nepojede vlak“.

„Není to personální averze, protože jsem toho člověka nikdy neviděl,“ dodal.

S plánovaným premiérem Fialou má prý dobrý vztah, znají se léta a tykají si. „Poradím Petrovi, aby ten resort buď obsadil sám, nebo tím pověřil jiného z ministrů,“ prozradil před schůzkou s premiérem.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Moderátor Rey Koranteng se z něj snažil vymáčknout, zda se jedná o kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Již v minulé Babišově vládě prezident takto vetoval na ministerstvo zahraničí Miroslava Pocheho a toto veto si uhájil.

„Já nesmím ani naznačovat,“ reagoval prezident replikou Smrtky z Cimrmanovy hry.

Nezapomínejte na Gorbačova

Pak ještě krátce pohovořil k výročí 17. listopadu. Dnes tak skloňované slovo „svoboda“ je podle něj „jedním z nejzneužívanějších v politickém diskurzu“.

Prezident sám bude 17. listopad slavit s „kritickou vzpomínkou“. S kritickou vzpomínkou na ty, kteří se o pád komunismu u nás zasloužili a zapomíná se na ně.

Úspěch revoluce byl totiž podle prezidenta dán souběhem několika okolností. Domácím faktorem byla „skupina statečných disidentů Charty“. Ta se připomíná a je to správné. Ale dva zahraniční faktory se opomíjejí. Tím prvním je Michail Gorbačov, který odmítl československé povstání potlačit, a to je jeho velká zásluha.

A druhým jsou demokratické vlády v Polsku a Maďarsku, které dokázaly připravit půdu i pro náš převrat. Prezident připomněl kuriózní situaci, kdy se ještě před listopadem obě tyto země omluvily za okupaci z roku 1968. „A československý režim na to reagoval tím, že to označil za vměšování do vnitřních věcí,“ připomněl prezident s úsměvem.

Na úplný závěr pak v souvislosti se svými zdravotními problémy poprosil občany, aby nemocným lidem ve svém okolí projevovali soucit, ne hyenismus. „I lidské hyeny se při mé hospitalizaci objevily, a já jim odpouštím,“ rozloučil se prezident Zeman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…