Další Ukrajinci? Fiala vysvětlil. Všem zlevní benzín. Miliardy létaly

13.04.2022 16:51

Od dnešní půlnoci skončí povinnost nosit kvůli šíření koronaviru respirátory v hromadné dopravě, řekl mimo jiné na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň také hovořil o tom, že vláda schválila strategické priority pro řešení uprchlické vlny a zřídila funkci koordinátora.

Další Ukrajinci? Fiala vysvětlil. Všem zlevní benzín. Miliardy létaly
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

„První dobrou zprávou je, že díky zodpovědnosti občanů, očkování, správně nastaveným opatřením a tím, že klesá incidence pozitivních testů, tak vláda může zrušit od půlnoci povinné nošení roušek i respirátorů i v městské hromadné dopravě. Můžeme si tak říct, že máme po dvou letech možnost si užít vlastně normální Velikonoce bez omezení a bez opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ sdělil úvodem tiskového brífinku premiér Petr Fiala.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
„V té těžké situaci, která dopadá na občany České republiky v důsledcích ruské agrese proti Ukrajině, víte, že ty dopady jsou přímé, nepřímé, že je pociťuje vlastně každý občan České republiky. Tak v této těžké situaci chci říct, že jsme schválili další opatření, které pomůže ty důsledky snížit. Je to to opatření, o kterém už jsme informovali v tom politickém úmyslu po minulém jednání vlády. To je, že jsme dnes schválili návrh zákona, který snižuje spotřební daň na naftu a benzín o 1,5 koruny. To je opatření, které se určitě v ceně pohonných hmot pozitivně projeví,“ dodal také Fiala. 

„Naše vláda od počátku roku nasměrovala k českým občanům na zmírnění důsledků cen energií, vzrůstajících cen energií, cen pohonných hmot, dopadů války 74 miliard korun. Abychom pomohli zvládnout dopady těchto negativních jevů. Když mluvím o válce na Ukrajině a přímých a nepřímých dopadech na české občany. To, co přímo pociťujeme, je uprchlická vlna, a proto se vláda dnes rozhodla schválit strategické priority ke zvládnutí dopadů uprchlické vlny z Ukrajiny,“ podotkl Fiala s tím, že byla zřízena funkce národního koordinátora, jenž bude pracovat na strategické koncepci a povede strategickou skupinu. „Bude jím do té doby, než se rozhodneme jinak, ministr vnitra Vít Rakušan,“ dodal Fiala.

„To, co jsme dnes schválili, jsou strategické priority. Ten materiál, který teď vláda schválila, nabídneme veřejnosti k diskusi. Je to otevřený materiál,“ zmínil Fiala. „Teď se k němu budou vyjadřovat představitelé opozice, teď se k němu budou vyjadřovat hlavně představitelé neziskového sektoru, organizací, které se zabývají pomocí uprchlíkům, mají s tím zkušenosti – a my jsme připraveni tento materiál na základě jejich podnětů upravit a teprve potom vznikne skutečná definitivní strategie, podle které budeme postupovat. Dnes jsme schválili strategické priority,“ dodal.

Jednání vlády se podle Fialy dnes na počátku zúčastnila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, kdy spolu hovořili o českém předsednictví, o společném postupu evropských států proti ruskému agresorovi i solidaritě s Ukrajinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…