Další drony pro Rusko. A útok ve Lvově. „Chtějí nás vyhladit.“

06.07.2023 7:46

VÁLEČNÝ MONITORING Ukrajinci udeřili na sklad ropy a maziv u okupovaného Doněcku, Rusové vyslali rakety proti Lvovu, kde zasáhli obytný dům. Dům dostal přímý zásah, po kterém zůstali nejméně 3 mrtví. Ukrajinský prezident Zelenskyj přislíbil, že Ukrajinci na tento ruský teroristický útok odpoví. Mezitím Rusové údajně dokoupili dalších 1800 íránských dronů a dál vedou informační válku o Záporožskou jadernou elektrárnu. Ukrajinci útočí u Bachmutu, na západě Záporožské oblasti i jinde.

Další drony pro Rusko. A útok ve Lvově. „Chtějí nás vyhladit.“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nádraží ve Lvově

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ukrajinské síly postupují ve čtyřech směrech, včetně postupu u Bachmutu, na západě Záporožské oblasti a na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti. Ukrajinské síly od zahájení ukrajinské protiofenzivy 4. června osvobodily devět osad a 160 kilometrů čtverečních území. 

Ruští prováleční blogeři tvrdí, že Ukrajinci podnikli v noci 4. července sérii raketových útoků na sklady pohonných hmot, maziv a dalších zásob ruských okupantů v okolí okupovaného Doněcka. Podle britského ministerstva obrany se Ukrajinci pokoušejí vyhladovět a roztáhnout síly ruských agresorů.

Také Rusové využívají k útokům rakety. V noci na čtvrtek je odpálili mimo jiné i na Lvov, město na západě Ukrajiny. Jedna z civilních budov dostala přímý zásah. Podle ukrajinských úřadů po útoku zůstali nejméně tři mrtví. O „smrtícím raketovém útoku“ informovala anglicky mluvící čtenáře zpravodajská stanice CNN.

„V současné době pracujeme v sutinách. Samozřejmě jsou tam zranění a mrtví. Takto se do Lvova dostal ruský svět,“ řekl Maksym Kozytskyj, náčelník lvovské oblastní vojenské správy. Starosta Lvova Andrij Sadovyj ve videu zveřejněném na telegramu uvedl, že pod troskami mohou být další lidé. „hlavním cílem Ruska je zničení ukrajinského lidu... Ale my zvítězíme,“ uvedl také starosta. Na tuto část jeho projevu upozornila britská veřejnoprávní stanice BBC.

„Mnoho pokojů, bytů bylo poškozeno, okna v mnoha budovách byla vyhozena do povětří a mnoho aut bylo poškozeno,“ řekl také starosta, když stál na místě útoku.

„Rusko již několik měsíců provádí smrtící raketové útoky a útoky drony na ukrajinská města, které často zasahují civilní cíle a způsobují rozsáhlé výpadky proudu. Jen minulý týden zahynulo 13 lidí – včetně dětí – při útoku na restauraci a nákupní centrum v Kramatorsku, městě na východě Ukrajiny, které se nachází v blízkosti Ruskem okupovaných částí země,“ napsala k tématu BBC.

Prezident Volodymyr Zelenskyj přislíbil „hmatatelnou“ odpověď na noční útok „ruských teroristů“.

CNN také s odvoláním na ukrajinské ozbrojené síly uvedla, že na východě země došlo k nejméně třiceti střetům s ruskými agresory.

Mezitím se Rusové a Ukrajinci nadále obviňují z toho, že spustí nějakou bojovou operaci u Záporožské jaderné elektrárny, čímž mohou ohrozit bezpečnost nejen na Ukrajině, vyvoláním radiačně nebezpečné situace. ISW však tvrdí, že ve skutečnosti není příliš pravděpodobné, že dojde k útokům. Analytici institutu tvrdí, že stupňování slovních útoků kolem Záporožské elektrárny je jen součástí širší ruské informační operace, jejímž cílem je znejistět jak Ukrajinu, tak Západ.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi 5. července prohlásil, že experti MAAE požádali o přístup ke čtyřem reaktorům elektrárny, aby zjistili, zda jsou u nich umístěny ruské výbušniny, jak v minulosti několikrát naznačili Ukrajinci. Podle ISW není příliš pravděpodobné, že by Rusové experty MAAE k reaktorům pustili. Satelitní snímky přitom dokládají, že na střeše reaktoru č. 1 jsou umístěny podezřelé objekty, jen nelze s neochvějnou jistotou říct, že jde o výbušniny.

Ukrajinci také tvrdí, že Írán dodává i dál Rusku drony. Konkrétně má jít o 1800 dronů, z čehož 1600 kusů představují sebevražedné drony Šahíd a 200 dronů je blíže nespecifikovaného typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Drang Osten VV, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 06.07.2023 12:32:56
$$ Washingtonský Institut pro studium války (ISW) $$ Takže bruselilácké Novinky mě vyobcovyly už před rokem a IDnes chce do seznamu moji ovčanku s mým ksichtem. A teď tady čtu článek, který splácaly Lipankyj s Černochovou, jako z bible Pentagonu. Okupunti prchají a zelenskyjové vítězí a mávají vlajkami jak při vraždění v Oděse. Na nepřítele střílí zásadně z civilních budov a objektů, aby pak měli pro Retereresáky ty hrozné obrázky z války. Kde byly Reuresers, když stříleli od roku 2014 na své ukrajinské občany nemodlících se k Banderovi?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …