Další nakažení koronavirem v Česku, celkově už 113 osob. A takto virus řádí v těle

12.03.2020 22:22

Česko hlásí ke čtvrtečnímu dni 113 případů nákazy koronavirem. Počet nakažených se dnes zvýšil o 19. Pitvy obětí nemoci Covid-19 ukázaly, že nový typ koronaviru jim způsobil vážná poškození plic, především plicní fibrózu, ale také nekrózu srdeční svaloviny a zmenšení sleziny, informuje server Novinky.cz.

Další nakažení koronavirem v Česku, celkově už 113 osob. A takto virus řádí v těle
Foto: Repro Twitter @Frolencewalters
Popisek: Ochranná opatření v Číně v souvislosti s výskytem koronaviru

Dnešní nárůst nových pacientů nebyl oproti středě tak masivní, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Většina pacientů má lehčí průběh onemocnění, případně jsou v domácí izolaci. Závažnější případy jsou dva nakažení. Pacient v Prostějově trpí pneumonií. A jeden pacient Na Bulovce je na plicní ventilaci na JIP. Starší pacientka v Brně je již ve stabilním stavu.

 

Počet nakažených roste skokově i v sousedních zemích, kde přibývají i další oběti nákazy. Německo hlásí šestou oběť, na Slovensku mají další nakažené, celkem jich je 21.

Pitvy obětí koronaviru ukázaly, co způsobuje v těle. Jde o vážná poškození plic, především plicní fibrózu, ale také nekrózu srdeční svaloviny a zmenšení sleziny. Podle jednoho lékaře je dopad podobný, jako by pacient trpěl SARS i AIDS najednou. „Dopad Covid-19 na lidské tělo je jako kombinace SARS a AIDS, protože poškozuje jak plíce, tak imunitní systém,“ řekl listu Global Times na konci minulého týdne Pcheng Č’jong, ředitel intenzivní péče Čungnanské univerzitní nemocnice v nejvíce postiženém Wu-chanu.

Nemoc se po týdnu od nákazy dostane podle serveru IFLscience do třetí fáze, kdy z mírného nachlazení a lehkého zápalu plic přejde do vážného, který přechází až v selhání dýchacího systému. Krátce po nákaze se aktivuje imunitní systém, u některých případů ale dojde k tzv. cytokinové bouři, kdy imunitní systém reaguje na nákazu přehnaně, což dále zhoršuje stav nakaženého. Právě cytokinová bouře se podepsala v letech 1918 až 1919 na vysokém počtu obětí španělské chřipky.

Ve svých závěrech o dopadu na plíce se Pcheng opíral o zjištění patologa Čchungchongské univerzity Liu Lianga, jehož tým prováděl pitvy dvou desítek obětí nákazy. „Výsledky pitev Liua mě ovlivnily. Na jejich základě si myslím, že teď je nejdůležitější zasáhnout v raném stadiu nemoci, aby se ochránily plíce pacientů před fibrózou,“ řekl Pcheng.

Při plicní fibróze se mění jemná a vzdušná plicní tkáň v tuhou nepropustnou vazivovou tkáň, takže se kyslík nedostane z plicních sklípků do krve. Klesá tím možnost okysličení krve a nakaženým se nedostává kyslíku. Pokud se podle Pchenga nezasáhne včas, nelze už použít další způsoby zajištění okysličení krve.

Čínská Národní zdravotní komise uvedla, že na základě pitev a posmrtných biopsií se u 19 obětí ukázaly změny na plicích různého rozsahu. Výrazně se jim zmenšila slezina a srdeční svalovina (myokard) trpěla nekrózou.

Pitvy části obětí také naznačovaly, že jednou z nejčastějších příčin smrti mohla být nadměrná tvorba vykašlaného hlenu. Podle průběžných výsledků léčby použití odsávaček hlenu snížilo počet obětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…