Další nápad ministra Plagy: Vyučovat na dálku by se mohlo i v klidných dobách

23.08.2020 17:28

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zvažuje, že by i v klidné době bylo možné vyučovat na dálku. Píše to server iDnes.cz. Učitelé k tomu dodávají, že jde o krajní možnost.

Další nápad ministra Plagy: Vyučovat na dálku by se mohlo i v klidných dobách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Distanční výuka by podle resortu školství mohla fungovat jako součást běžného vzdělávání, nejen v době koronavirové. Možnosti chce ministerstvo zjišťovat v druhém pololetí nadcházejícího školního roku. Ředitelé škol zatím návrh ministerstva školství podporují v době krizových situací, uplatňování dálkového vzdělávání za běžných podmínek se jim zdá nedomyšlené nebo neúčinné. 

„Do konce letošního roku připravíme pokusné ověřování,“ sdělil ministr školství Robert Plaga, s tím, že by šlo o výuku na dálku nejen v případě zásahu nouzového stavu, mimořádného opatření nebo zásahu krajské hygienické stanice. „Mělo by jít o ověřování toho, jakou roli může hrát distanční vzdělávání v celém systému, jaká má být kombinace prezenčního a distančního vzdělávání a ve kterých oblastech dává smysl a větší efekt distanční vzdělávání jako doplněk prezenčního,“ dodal.

Například šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý k tomu dodává, že je třeba to celé udělat promyšleně. „Je to určitý džin, kterého vypouštíme z láhve,“ uvedl. „Měla by tomu předcházet odborná diskuse, kde by se probraly a prodiskutovaly všechny aspekty i všechna pro a proti. Pokud dojdeme k závěru, že to tak může být, je to krok správným směrem,“ dodal Černý. 

Kdo se k distanční výuce staví skepticky, je předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová. Považuje to za krajní možnost. „Není to stejné, jako když jste s žáky ve třídě nebo při nějaké osobní konzultaci. Jde o ten sociální kontakt. Nevidíte ty reakce. Když jasně vidíte ve třídě, že někdo nechápe, vysvětlíte to znova. Při online výuce tohle moc nejde,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…