Další osud vlády: Kdo by uvítal předčasné volby?

01.02.2013 8:15

V kuloárech se začíná mluvit o pádu vlády. Toto téma vytáhl hned po svém zvolení Miloš Zeman (SPOZ), který doporučil odstoupení Nečasova kabinetu a předčasné volby. Za příznivce předčasných voleb je považován i ministr financí Miroslav Kalousek, který chce využít popularity předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga z prezidentských voleb.

Další osud vlády: Kdo by uvítal předčasné volby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Průzkum agentury CVVM totiž ukázal, že by se Kalouskovi a jeho TOP 09 mohly nové volby vyplatit. Aktuálně totiž dosahuje "topka" lepších preferencí než její konkurence - ODS. Pokud by se tedy konaly předčasné volby, mohla by z nich TOP 09 vyjít jako nejsilnější strana na pravici.

K rozpuštění sněmovny a tím předčasným volbám je potřeba hlas 120 poslanců. Pokud by se spojily poslanecké kluby TOP 09, ČSSD s KSČM, měly by hlasů dostatek. Sociální demokraté jsou o předčasných volbách připraveni jednat, potvrdil to i jejich místopředseda Zdeněk Škromach.

Podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz jsou motivem ČSSD vysoké volební preference a možnost nastolit vládu dříve, než se nový prezident zabydlí ve své funkci a začne jim mluvit do politiky.

Předčasné volby přinášejí i riziko

Nejen výhody by ale pro TOP 09 mohly plynout z předčasných voleb. Nesou s sebou totiž i významné riziko toho, že pokud by se voliči dozvěděli, kdo vyvolal vládní roztržku a její pád, mohli by takovou stranu potrestat.

Druhé riziko by volby představovaly pro církevní restituce, které Kalousek po dvaceti letech úsilí prosadil. ČSSD by po případném vítězství mohla restituční zákon ignorovat až do doby, než ho změní.

Výhody pro Zemana

Pro nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana nepředstavují předčasné volby zas tak výhodu. Hodila by se mu ale výměna Nečase za úřednického premiéra, čímž by se zapojil do exekutivy a podmínil souhlas s novou vládou tím, že splní některé jeho požadavky.

Místem v úřednické vládě by Zeman mohl také odměnit své spojence z volební kampaně, pro které nezbude místo v prezidentské kanceláři. Mezi ně podle vlastního přiznání patří třeba lobbista Miroslav Šlouf nebo místopředseda Lukoilu Martin Nejedlý, připomíná Aktuálně.cz.

Překážkou tohoto scénáře je ale fakt, že hlasy nutné k odhlasování nedůvěry Nečasovu kabinetu a nastolení úřednické vlády shání hůře než 120 hlasů na rozpuštění sněmovny. Hlasování o nedůvěře by si mohla vyžádat pouze ČSSD, která má k tomu dostatek poslanců. Ta se ale poučila z likvidace Topolánkovy vlády v roce 2009, kdy následně prohrála volby. Chce se tedy bavit pouze o rozpuštění sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…