Další případné rozhodnutí k mýtnému za čtyři měsíce, řekl Rafaj

13.05.2018 15:58

Pokud Ministerstvo dopravy podá rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zrušení tendru na výběr mýtného, jak avizuje, stanovisko ve druhém stupni potrvá tři čtyři měsíce. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Další případné rozhodnutí k mýtnému za čtyři měsíce, řekl Rafaj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„Je to podle správního řádu. Splníme lhůty, které jsou nám dány zákonem,“ řekl Rafaj. Podle něj se po podání rozkladu rozběhne třicetidenní předkládací lhůta, kdy lidé, kteří pracovali na prvním stupni, musejí dát dohromady celý spis a předat ho pracovníkům úřadu, kteří budou mít na starost druhý stupeň rozhodování. Musejí se vypořádat se spoustou námitek, musí se sejít rozkladová komise, která celou věc posoudí, vypracuje návrhy na rozhodnutí, pak se napíše rozhodnutí a pak se podepíše, popsal Rafaj.

Antimonopolní úřad zrušil tendr na provozovatele elektronického mýta po roce 2019 tento týden. Ministerstvo dopravy za vítěze vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll. Současným provozovatelem mýtného systému v Česku je společnost Kapsch. Antimonopolní úřad tvrdí, že zadavatel porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se proti němu bude bránit. Nový mýtný systém má fungovat od ledna 2020 a podle Ťoka je jeho spuštění v ohrožení.

Rafaj odmítl průtahy ze strany ÚOHS, zadavatel podle něj mohl rozhodnutí respektovat, pak by měl dostatek času vypsat soutěž, řekl.

Úřad zrušil tendr ze dvou důvodů. Kromě neurčitosti některých podmínek zakázky se úřadu nelíbilo, že ministerstvo rozesílalo dokumentaci na přepisovatelných flash discích. Rafaj dnes zmínil, že úřad flash disky nezavrhuje. „Musí to být uděláno tak, aby to předání bylo transparentní a aby bylo jasné a aby o něm nikdo nemohl diskutovat, že někdo byl diskriminován,“ řekl.

O část flash disků s dokumentací k mýtné zakázce se nyní ministerstvo s úřadem soudí. Úřad je Ministerstvu dopravy odmítl vrátit, a proto se ministerstvo obrátilo na soud. Rafaj dnes zopakoval, že úřad je vrátí, až bude ukončeno celé správní řízení. „Toto je běžný postup,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…