Další průzkum dne. A Babiš úplně někde jinde

19.11.2015 14:20

Hnutí ANO posiluje, sociální demokracie ztrácí, vyplývá z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, který provedla agentura SANEP ve dnech 12. až 18. listopadu na vybrané skupině 3625 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–70 let. Výsledky volebního modelu zpracovala agentura s ohledem na předpokládanou volební účast 53,6 %.

Další průzkum dne. A Babiš úplně někde jinde
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Stejně jako jiné agentury i SANEP předvídá vítězství hnutí vedené ministrem financí Andrejem Babišem. ANO by získalo 23,2 % hlasů, sociální demokracie 20,6 %, komunisté 14,2 %.

Babišovo hnutí si oproti říjnovému průzkumu polepšilo o 0,6 procentního bodu, ČSSD naopak 0,7 procentního bodu ztrácí. KSČM si polepšila o desetinu procentního bodu. Stejně si polepšila i ODS, a to na 9,9 %, naopak výrazný pokles zaznamenává TOP 09. Zatímco v říjnu měla podle agentury SANEP 8,2 %, v listopadu už jen 6,5 %. O desetinu procentního bodu klesli lidovci, kteří by se jako poslední ještě do parlamentu dostali. V listopadu by měli 6,3 % hlasů.

ČSSD prý doplácí na nevýrazný Sobotkův postoj k uprchlické krizi. A možná i na Dienstbiera

Nárůst volebních preferencí hnutí ANO a naopak pokles příznivců ČSSD ve srovnání s předchozím měsícem může podle autorů průzkumu souviset s eskalací emocí kolem uprchlické krize, které se zejména v souvislosti s tragédií v Paříži vyhrocují a začínají se stále více odrážet i ve volebních preferencích.

Sociální demokracie prý zřejmě doplácí na ne příliš výrazný postoj premiéra Bohuslava Sobotky k postoji ČR v rámci řešení uprchlické krize, uprchlickým kvótám a ochraně českých hranic a zájmů většiny obyvatel ČR. ČSSD ale může přicházet o podporu i vinou ministra bez portfeje Jiřího Dientsbiera, jehož názory a postoje k uprchlické krizi mohou část voličů od preferování této strany odradit.

Své voliče nezklamal Babiš ani KSČM

Oproti tomu předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš může politické body sbírat díky svému jasnému postoji ve vztahu k uprchlické krizi, kvótám, ochraně českých hranic a národním zájmům.

Své voliče nezklamala v případě postojů jejích hlavních představitelů ve vztahu k uprchlické krizi ani KSČM, a zřejmě proto se těší setrvalé podpoře.

Voličům TOP 09 zřejmě vadí Kalouskovy postoje k uprchlické krizi

To však již nelze říci o voličích TOP 09, kteří zjevně bojují jak se skutečností, že vedení opouští ikona této strany Karel Schwarzenberg, tak s postoji k uprchlické krizi jeho nejpravděpodobnějšího nástupce Miroslava Kalouska. A tak se TOP 09 musí spokojit se současnou podporou pouhých 6,5 % hlasů.

ODS se naopak její rétorika ve vztahu k uprchlické krizi vyplácí, a tak atakuje poprvé od sněmovních voleb desetiprocentní hranici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…