Další špatná zpráva pro Angelu Merkelovou. Zde je to černé na bílém

16.09.2016 9:35

Kancléřka Angela Merkelová se ještě nestačila vzpamatovat z volební debaklu CDU v její domovské spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko a již musí čelit další blížící se katastrofě. Podle průzkumů v Berlíně by po nedělních volbách mohla koalice SPD a CDU ztratit většinu.

Další špatná zpráva pro Angelu Merkelovou. Zde je to černé na bílém
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

V Meklenbursku – Předním Pomořansku před čtrnácti dny obsadila CDU až třetí místo, když ji předstihla protiimigrační a euroskeptická Alternative für Deutschland (AfD). To by se pozítří v Berlíně stát sice nemělo, ale nebezpečí „číhá“ na kancléřčinu CDU zase z jiné strany. Tentokrát zleva a konkrétně od Zelených. Nejvíce hlasů by získala SPD s 22 % hlasů, CDU by skončila na druhém místě s 19 %, ale jen o procento méně mají podle průzkumu Institute Insa právě Zelení.

Ale ani AfD nemusí věšet hlavu, protože 14 % rozhodně není konkrétně v kosmopolitním a levicovém Berlíně nijak špatný výsledek, který stranu Frauke Petryové staví na roveň největší opoziční strany v Bundestagu – Die Linke. Do místního parlamentu by se ještě mohla protlačit Svobodná demokratická strana (FDP), které průzkum přisoudil hraničních šest procent. Hlavní sdělení průzkumu je zřejmé. Současná koalice ve složení SPD a CDU již patrně nezíská většinu.

V porovnání s předchozími volbami v roce 2011 by tak dle průzkumu obě doposud vládnoucí strany značně oslabily. Socialisté o téměř sedm procent a křesťanští demokraté kancléřky Merkelové o více než čtyři procenta. Zelení by zůstali přibližně na stejných číslech. Obrovský skok by naopak zaznamenala AfD, která se ještě voleb před pěti lety nezúčastnila. To samé lze říci i o Die Linke, která v roce 2011 získala jen něco málo přes 11 %, a FDP, která se před pěti lety do zemského sněmu vůbec nedostala. Naopak minule úspěšní Piráti patrně neuspějí letos.

Možná se tak opět rýsuje ryze levicová koalice, která v Berlíně vládla od roku 2001 až do roku 2011, kdy byla vystřídána středo-pravou koalicí ve složení SPD a CDU. Jako jedna z možných variant připadá v úvahu koalice tvořená SPD, Die Linke a Zelenými, která by dle průzkumu získala 54 % a jistila by si tak pohodlnou většinu hlasů potřebnou k vládnutí. Ovšem ještě o čtyři procenta by byla silnější koalice ve složení SPD, CDU a Zelení, kdy by starostou zůstal socialista Michal Müller.

Alternative für Deutschland se sice hned na první pokus do zemského sněmu dostane a zisk čtrnácti procent je bezesporu dobrým výsledkem, ovšem s nějakými koaličními jednáními nemohou představitelé AfD v žádném případě počítat. Všechny zavedené politické strany již dlouho před volbami avizovaly, že koalice s AfD nepřipadá v úvahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …