Další stanový tábor pro uprchlíky. Rakušan s Hřibem se dohodli na Malešicích

24.05.2022 21:46

V pražských Malešicích vznikne od 31. května další stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Shodli se na tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). O vzniku městečka dnes na tiskové konferenci informoval Rakušan. Městečko v Malešicích bude mít kapacitu 150 lidí. Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst.

Další stanový tábor pro uprchlíky. Rakušan s Hřibem se dohodli na Malešicích
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

„V Malešicích bude vybudováno další stanové městečko a to stanové městečko bude určeno právě pro případ humanitární nouze. To znamená pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v České republice ani na žádnou dávku, ale jsou to lidé, kteří by se za normálních okolností zdržovali na hlavním nádraží, před hlavním nádražím, a my jim tady zajistíme to základní, co potřebují,“ uvedl Rakušan.

Právě na konci května skončí dobrovolnická pomoc uprchlíkům na hlavním nádraží.

Městečko vznikne na zasíťovaném pozemku České pošty.

S uprchlíky v městečku v Malešicích podle ministra bude pracovat romská nezisková organizace, která jim vysvětlí perspektivu toho, kdyby v Česku zůstali, a bude je informovat o tom, že se mohou bezplatně vlakem dostat do Maďarska.

První stanové městečko vzniklo v polovině května v Troji, i to slouží zejména pro uprchlíky z pražského hlavního nádraží, tedy hlavně pro romské rodiny.

Do tohoto městečka by ale podle Rakušana měli mířit spíše lidé, kteří nárok na dočasnou ochranu mají a čeká se u nich na ověření.

Městečko v Troji se hned první víkend prakticky zaplnilo, když v něm nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků. Kapacita městečka je rovněž 150 lůžek.

Na pražském hlavním nádraží dnes také vznikne informační stánek, uprchlíky bude informovat o možnostech a podmínkách pobytu v České republice, řekl Rakušan.

Ministerstvo vnitra podle něj nechalo vytisknout letáky nejen v ukrajinštině, ale i v maďarštině, ve kterých jsou informace o tom, že pokud mají uprchlíci maďarský pas, nemají už nárok na dočasnou ochranu v Česku.

Na letáku je také podle něj popsán postup, jak žádat o podporu v Maďarsku.

Lidé, kteří se rozhodnou ubytovat v jiné části Česka než v Praze, budou mít nárok na bezplatnou jízdenku.

Jízdenky bude financovat Ministerstvo dopravy.

Každý kraj by podle Rakušana také měl vygenerovat 30 až 50 míst pro nouzové ubytování osob, které nebude možné umístit v Praze.

Za tři měsíce trvání invaze na Ukrajinu získalo víza dočasné ochrany 353 412 uprchlíků. V České republice podle Rakušana pobývá asi 75 až 80 procent z nich.

Data podle ministra vycházejí z pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí.

Nejpřetíženější je dlouhodobě právě Praha, ve které svůj pobyt podle statistik Ministerstva vnitra k dnešnímu dni ohlásilo 81 944 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…