Další trable? „Připojte Podněstří, žádáme vás.“ 28. února má padnout výzva, tvrdí politik

23.02.2024 7:10

Kongres v Tiraspolu 28. února se obrátí na Moskvu s žádostí o přijetí mezinárodně neuznaného Podněstří k Rusku, říká opoziční politik Ghenadie Ciorba. Politik předpokládá, že příkaz k uspořádání takového sjezdu v hlavním městě Podněstří přišel právě z Moskvy. Vyzval takzvané poslance regionu, aby zabránili přijetí tohoto rozhodnutí, které by Putinovi poskytlo „legitimní záminku k úderu na území Moldavské republiky včetně Podněstří“.

Další trable? „Připojte Podněstří, žádáme vás.“ 28. února má padnout výzva, tvrdí politik
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Takzvaný „podněsterský kongres“ požádá Moskvu o připojení Podněstří k Rusku, informuje moldavský informační server Deshide.md.

Podle podněsterského opozičního politika Ghenadie Ciorby se poslanci chystají přijmout žádost Moskvy ohledně připojení separatistického regionu k Ruské federaci. Schůzka se dle informací od Ciorby uskuteční 28. února – den před vystoupením ruského prezidenta Vladimira Putina ve Federálním shromáždění.

Na Federálním shromáždění by měl Putin již oznámit, zda žádosti vyhoví, či ne.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
„Na fóru v Tiraspolu by měla zaznít žádost jménem občanů PMR o přijetí Podněstří do Ruské federace a 29. února to Putin oznámí ve svém projevu a Federální shromáždění rychle rozhodne o vyhovění žádosti,“ napsal Ghenadie Ciorba, citoval Infotag.

Podněstří neboli Podněsterská moldavská republika je de jure součástí Moldavska, de facto však nezávislým státem v Evropě. K roku 2022 v něm žilo přibližně 347 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Tiraspol.

Podněstří se během let 1990–1991 odtrhlo od Moldavské sovětské socialistické republiky. Mezinárodně ho uznávají pouze Republika Arcach Jižní Osetie nebo Abcházie – území, která též nejsou mezinárodně uznávaná. Podněstří je tak mezinárodně neuznanou prezidentskou republikou. Prezidentem je Vadim Krasnoselskij, a to už od prosince 2016 – v pondělí oznámil předvolání takzvaných poslanců v souvislosti s údajnými ekonomickými tlaky ze strany Moldavska.

Opoziční politik Ciorba je toho názoru, že shromáždění v Tiraspolu spolu s nedávným protestem proti ekonomickým tlakům Moldavska mají ukázat, že obyvatelé Podněstří jsou proti Moldavsku, že „lid Podněstří jednomyslně odsuzuje úřady v Kišiněvě“.

Ciorba předpokládá, že příkaz k uspořádání takového sjezdu v Tiraspolu přišel z Moskvy.

„Proto ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že Moskva nenechá své občany v Podněstří na holičkách,“ domnívá se Ciorba.

Vyzval tzv. poslance regionu, aby nedopustili přijetí tohoto rozhodnutí, které by Putinovi poskytlo „legální záminku k úderu na území Moldavska, včetně Podněstří, pod jakoukoli záminkou“.

Ciorba se obrátil i na prezidentku Moldavska, Maiu Sanduovou. „Paní prezidentko Sanduová, vaše okolí vás všemožně strašilo, že Rusko udeří na území Moldavska. Nevzala jste v úvahu jednu věc: Psychologie současného ruského vedení, zejména Putina, je velmi podobná psychologii Adolfa Hitlera z konce 30. let minulého století. Pokusy o uklidnění lidí, jako je Putin, vedou k jedinému – k rostoucímu apetitu agresora. Inu, žijte si dál ve svém vlastním vymyšleném světě, kde se bojíte poradců a myslíte si, že všechny problémy se vyřeší, když se jich nedotknete rukama.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zjevně racionální a pragmatické rozhodnutí v zájmu záchrany vlastní existence a života, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 23.02.2024 10:49:14
Jj., agresivní militantní imperiální politika USA zjevně vytváří tlak na, především menší země ve světě, aby se urychleně rozhodly a sjednaly si účinnou ochranu, aby se zítra nestaly další dnešní Ukrajinou, včera to byl Afghánistán, Libye, Sýrie, Irák, Jugoslávie, ...... . Zjevně zcela racionálně a pragmaticky vyhodnotily, že bude lepší být součástí Ruska, které je dnes na vzestupu, než vykostěnou, vyvražděnou a kompletně přeoranou zemí, co by válečným polem v kontinuální válce USA proti Rusku.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …