Další várka nových trolejbusů pro Hradec se už připravuje v Plzni

01.06.2012 15:25

Další šestice nových nízkopodlažních trolejbusů, které posílí vozový park královéhradecké městské hromadné dopravy, se právě připravuje v plzeňské společnosti ŠKODA ELECTRIC. Tentokrát jsou mezi nimi také dva vozy s pomocným dieselovým agregátem schopné jízdy i mimo trolejové vedení. Po absolvování zkoušek a schválení Drážním úřadem se nové vozy v krátkém provedení objeví před prázdninami královéhradeckých ulic. Cestující tak bude vozit již 23 trolejbusů z celkového počtu 31, na které získal dopravní podnik dotaci z Evropské unie.

Další várka nových trolejbusů pro Hradec se už připravuje v Plzni
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Očekávaná dodávka trolejbusů je výjimečná v tom, že její součástí budou i dva vozy s pomocným dieselovým agregátem schopné jízdy i mimo trolejové vedení. „Těchto vozů je po republice jen několik a většinou slouží jen pro nouzový provoz. Náš dopravní podnik však jako jediný tento typ využívá pro pravidelnou linku,“ vysvětlil dopravně-technický náměstek dopravního podniku Vladimír Pejřil.  

Před spuštěním do ostrého provozu musejí všechny trolejbusy projít požadovanými revizemi, typovými zkouškami a zkouškami se zátěží. Vzhledem k tomu, že trolejbusy jsou drážními vozidly, je nutné i schvalování typu Drážním úřadem. Teprve pak může být trolejbusu vystaven průkaz způsobilosti.

„Nové vozy přinášejí do královéhradecké MHD vždy zvýšení bezpečnosti, zlepšují jízdní komfort a představují nižší zátěž pro životní prostředí. Nižší hlučnost vozidel, moderní design interiéru a exteriéru vozidel přispívají i k estetice prostředí města,“ připomenul vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…