Další záznam StB o Babišovi. Údajně donášel na manažera vídeňské firmy

09.03.2014 10:27

V českém archivu se dochoval další písemný záznam o tom, že nynější místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) působil v 80. letech jako agent komunistické Státní bezpečnosti (StB), píše týdeník Euro ve svém pondělním vydání. Formulář z prosince 1984 zachycuje výpověď agenta s krycím jménem Bureš o podplácení v podniku zahraničního obchodu Petrimex, kde Babiš pracoval. Babiš vědomou spolupráci s StB popírá.

Další záznam StB o Babišovi. Údajně donášel na manažera vídeňské firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Takzvaný agenturní záznam je možné podle Eura významem zařadit hned za zprávu o navázání spolupráce, která se nachází v torzu údajného Babišova svazku u StB. Dalších několik záznamů o agentu jménem Bureš, které údajně patřilo Babišovi, totiž pochází většinou z evidenčních přehledů. Naprostá většina listin zevnitř svazků byla zničena při skartacích koncem roku 1989.

Babiš se měl zapojit jako informátor StB do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemapol

Babiš připouští, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel s příslušníky StB do kontaktu. Odmítá ovšem, že byl agentem tajné policie. Kvůli zveřejněným archivním svazkům, které údajně dokládají jeho spolupráci s StB, podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Agenturní záznam, na který upozornilo Euro, pochází z Archivu bezpečnostních složek ČR. Slovensky psaný zápis je podle týdeníku součástí mnohasetstránkového spisu, který vedla pražská centrála kontrarozvědky StB na někdejší podnik zahraničního obchodu Chemapol. Z dokumentů v tomto svazku vyplývá, že se Babiš zapojil jako informátor StB do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemanol, která zprostředkovávala veškerý obchod Chemapolu a Petrimexu v Rakousku.

Agenturní záznam, v jehož záhlaví je uvedeno Babišovo údajné registrační číslo a krycí jméno, zpracoval 6. prosince 1984 František Hákač. Jemu agent Bureš podle dokumentu popsal, co se dozvěděl o den dříve na jednání s obchodním zástupcem Chemanolu Alfredem Hicklem. „Poznatky jsou získané seriózním pramenem," uvedl Hákač v záznamu.

Babiš se snaží zpochybnit věrohodnost materiálů StB

Babiš se snaží ve sporu s ÚPN zpochybnit věrohodnost materiálů StB a argumentuje tím, že si tehdejší příslušníci naháněli pracovní výkony a evidovali tajné spolupracovníky bez jejich vědomí. Tvrzení podpořil před soudem i jeho poslední řídící důstojník Andrej Kuľha, který hovořil o rozsáhlém falšování svazků. Soud v Bratislavě má pokračovat 14. dubna. Stabilitu české vlády by otázka údajné Babišovy spolupráce s StB neměla ohrozit, uvedl před měsícem při návštěvě Bratislavy český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…