Další země oznámila deportaci desítek tisíc migrantů

29.01.2016 9:34

Po Švédsku oznámilo svůj úmysl deportovat neúspěšné žadatele o azyl také Finsko. V případě této země se bude jednat o 20 000 lidí, kteří přišli do země většinou z Iráku. Někteří z nich však chtějí zemi opustit dobrovolně, protože se zde nudí a vadí jim také zdejší chladné podnebí.

Další země oznámila deportaci desítek tisíc migrantů
Foto: MV ČR
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji.

Podle informací britského deníku The Express tak před finskými úřady neuspěly plné dvě třetiny z celkových 32 000 migrantů, kteří v loňském roce do země přišli. „V principu zde hovoříme o asi dvou třetinách neúspěšných žadatelů o azyl, což znamená 65 % z celkových 32 000 migrantů,“ cituje deník vyjádření ministryně vnitra Paivi Nergiové. Většina z nich do Finska dorazila z Iráku. Finské úřady v posledních měsících ztížily v důsledku uklidnění situace v některých oblastech Blízkého východu podmínky získání azylu pro občany Iráku, Afghánistánu, ale také Somálska.

„V předchozích letech jsme vydali negativní rozhodnutí v azylovém řízení přibližně šedesáti procentům žadatelů. Nyní jsme ovšem kritéria pro žadatele z Iráku, Aghánistánu a Somálska ještě zpřísnili. V příštích dvou měsících budou Iráčany do jejich vlasti dopravovat dva pravidelné lety,“ uvedla ministryně vnitra s tím, že každá žádost byla posuzována individuálně a uváděný počet dvaceti tisíc migrantů, kteří budou posláni zpět do svých domovů, je zatím pouze přibližný. Finsko nyní jedná s Ruskem s cílem zastavit migrační tok směřující do země přes arktické oblasti. Jejich počet se zvýšil poté, co jim uzavřelo své přechody Norsko.

Deportace neúspěšných žadatelů však bude mít Finsko možná snadnější než například Německo nebo Švédsko. Před několika dny britský deník The Express zmiňoval rozhodnutí přibližně 70 % iráckých žadatelů o azyl odejít z Finska dobrovolně. Většina z nich si totiž stěžuje na to, že je v této zemi příliš „zima a nuda“. Proto se údajně raději vrátí do své válkou zmítané země než by zůstavali v bezpečném Finsku. „Nevím, co se mi může stát v Iráku, ale tady ve Finsku bych odešel psychicky,“ svěřil se jeden z iráckých migrantů britskému deníku.

Finsko v loňském roce obdrželo 3700 iráckých žádosti o azyl, ale 2600 Iráčanů prý plánuje zemi opustit. „Někteří považuji atmosféru ve Finsku za příliš nepřátelskou a jiní tu nechtějí zůstat kvůli zimě a chladnému počasí,“ vysvětluje šéf azylového oddělení finské imigrační služby Juha Simila. K podobným stížnostem dochází i jinde v Evropě. Například v uprchlickém centru v německém Sumte se zdejším dočasným obyvatelům vedle nudy zajídá také německé jídlo. Někteří z uprchlíků dokonce kritizovali skutečnost, že neměli k dispozici Playstation.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…