Dám si pozor na zakladatele STANu. Rakušan zcela jasně o průšvihu

12.07.2022 11:25

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN poskytl rozhovor televizi CNN Prima News. Prozradil v něm, že chce po kauze pánů Petra Hlubučka a Michala Redla znovu postavit hnutí STAN na nohy, konstatoval, že Rusku nikdy nevěřil a na nastalou energetickou krizi se předpřipravil, pak popsal, jak vláda v této krizi pomůže lidem.

Dám si pozor na zakladatele STANu. Rakušan zcela jasně o průšvihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

„Léto asi bude o něco horší, než jsem si ještě před časem představoval,“ poznamenal hned na úvod rozhovoru s tím, že spoustu práce zabírá už aktuální české předsednictví v EU. Pokud jde o český vklad do EU, Rakušan by byl rád, kdyby Česko něčeho konkrétního dosáhlo, bez nějakých pompézních gest. „Aby EU měla důvěru občanů, tak je musí přestat zklamávat a musí jim přinášet nějaké konkrétní výsledky,“ zdůraznil Rakušan s tím, že podle něj Evropská unie smysl má, protože pomohla vytvořit prostor, ve kterém se lidé mohli pohybovat svobodně.

„Ale samozřejmě jsem nepočítal s tím, co se strhlo kolem našeho hnutí. Nepočítal jsem s tím, že v létě bude mít STAN volební sněm,“ pokračoval šéf STANu.

Dotkl se i kauzy pánů Petra Hlubučka a Michala Redla. „To je věc, kterou hnutí řešit musí a musí to řešit rychle. Pokud máme získat zpět oprávněně otřesenou důvěru v naše hnutí, tak to musíme udělat,“ zdůraznil Rakušan.

Ale věří, že restart hnutí STAN se podaří, protože teď, v čase krize, se mu prý do předsednictví hlásí tolik uchazečů jako nikdy dřív. Prý má i osobní pochybnosti o tom, co mohl v minulosti udělat lépe, ale jako kapitán tu loď vede dál, protože věří, že se restart podaří.

Přiznal však, že možná zaspal tu dobu, kdy se hnutí STAN definitivně proměnilo z lokálního uskupení. Musí se prý naučit být ostražitější i vůči lidem, kteří v minulosti stáli u zrodu STAN a naopak dávat šanci těm, kteří u vzniku tohoto hnutí nebyli, ale v poslední době odvedli v rámci STAN velký kus práce. „To je možná věc, kde jsem trochu zaspal,“ připustil. „To nejsou parašutisti, co spadli z nebe, to jsou lidé, kteří jsou v tom hnutí už dlouho, ale já teď vidím, že jsme jim možná dávali méně prostoru,“ řekl o nových tvářích STAN Rakušan.

Pár slov věnoval i předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, s nímž prý přes všechno, co se píše v médiích, vychází dobře. „Já ho považuju za férovýho chlapa, který mě nikdy nepodrazil, který mě nezklamal a který zůstal v určitých mezích idealistou. Já mám Ivana Bartoše rád a vždycky jsem měl,“ prohlásil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti a Starostové před volbami do Sněmovny utvořili koalici, ale v té to po volbách začalo poněkud skřípat, když se ukázalo, že Starostové díky preferenčním hlasům voličů vytlačili Piráty ze Sněmovny a sami usedli do poslaneckých lavic. Piráti zůstali ve Sněmovně jen čtyři.  

Se svou ženou a třemi dětmi se prý teď moc nevidí. Když to půjde dobře, prý si utrhne jeden týden volna v srpnu. Víc toho asi nebude. I kvůli uprchlické krizi, kterou Ministerstvo vnitra zvládlo, i když u řady Čechů si za to nevysloužilo potlesk. „O ten potlesk až tak nejde. Důležité je, že jsme to v tom evropském měřítku zvládli,“ pravil Rakušan.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani energetická bezpečnost.

„Já Rusovi nevěřím a když jsme dostavěli rodinný dům, na což jsme si vzali hypotéku, tak jsem říkal, že jestli si vezmeme ještě o nějakých 300 tisíc víc, tak to nebude takový problém. Takže teď tu soběstačnost našeho domu máme zajištěnou takto. Teď přemýšlíme i o fotovoltaice,“ dodal Rakušan.

Ale podle svých vlastních slov si je vědom toho, že energetická krize dopadá na všechny a věří, že vládou připravený energetický balíček pomůže opravdu všem. Ale jedním dechem dodal, že se doba posunula, časy nebývalé konjunktury na čas odezněly a bude třeba se tomu přizpůsobit. I na úrovni státu, který si nemůže dovolit rozhazovat, neboť je živ jen z peněz daňových poplatníků. A peníze českých lidí nemůže rozhazovat.

„Pokud na tohle rezignujeme, tak tu krizi, tu inflaci, a tak podobně, všechno to, co tahá peníze z peněženek lidí, tak tím toto období jen prodloužíme. My musíme říct, jak těm lidem pomůžeme, ale zároveň říct, že to teď sice nebude jednoduché, ale čím odpovědněji budeme jednat teď, tím dříve toto období překonáme. Vláda pomáhat musí, vláda musí vnímat to, že se lidem nevede dobře a musí jim konkrétně pomáhat víc, než si třeba ještě před půl rokem myslela. A v té energetice někdo říká, že nám to trvalo, ale my jsme připravili produkt, který legislativou projde a který lidem opravdu pomůže,“ zdůraznil Rakušan. A lidé to podle ministra vnitra a šéfa hnutí STAN uvidí.

Nakonec věnoval pár slov opozičním poslancům z ANO a SPD. Prozradil, že politické souboje se snaží nebrat osobně a nad některými hereckými vystoupeními, kupříkladu od kolegů z SPD, se prý i směje, protože to nejsou příliš povedená vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…