Daniel Landa se vyjádřil k islámu

22.01.2015 8:12

Známý zpěvák Daniel Landa se nevyhýbá ani komentářům k současnému politickému a společenskému dění, které občas v souladu s jeho naturelem bývají velmi rázné. Nyní však na svém Facebooku opakovaně doporučil svým posluchačům k četbě názory filozofa a geologa Václava Cílka na téma islámu a střetu civilizací.

Daniel Landa se vyjádřil k islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Daniel Landa na svém facebookovém profilu již dříve doporučoval rozhovor, který s Václavem Cílkem udělaly ParlamentníListy.cz. Ještě před útokem na redakci Charlie Hebdo v Paříži tehdy známý filozof a původní profesí geolog Cílek hovořil o nebezpečích současného světa.

Cílek mimo jiné hovořil o „atmosféře frustrace“, která nás začíná obklopovat a vybuzuje agresivitu.

„Takže si myslím, že se v tomto roce budeme dostávat zase do nějakých rozkolísaných období a že jsme na to špatně připravení tou frustrací, tím zmarem, tím zabořením někdy až zbytečným do té emoční atmosféry naší doby,“ vyřkl nakonec svou prognózu do roku 2015. Zpěvák jeho názory ocenil slovy: „Václav Cílek je velmi moudrý muž“.

Nyní Landa na svém Facebooku doporučuje další úvahu tohoto filozofa, tentokrát z webu Armadninoviny.cz. Podle Václava Cílka nelze pochopit podstatu islámu, aniž bychom pochopili prostředí pouště a jejích chudých obyvatel, kde vznikal. „Historicky jsme tak konfrontováni s určitou mentalitou, která je starší než islám a v řadě bodů je společná všem národům, které žijí v polopouštních oblastech Blízkého východu a severní Afriky,“ poznamenává k tomu filozof a geolog Cílek. Toto prostředí je prý definované mimo jiné omezeným množstvím zdrojů, o které se vždy musely vést neobyčejně kruté války.

Tím se i myšlení těchto lidí zásadně odlišovalo od evropského humanismu. Ten totiž vznikl ve městech, a vycházel naopak z představy, že zdrojů je dost.

Pak Cílek popisuje vlastní zkušenost, že muslimové ještě poměrně nedávno bývali celkem přátelští. Ke změně jejich chování prý došlo zhruba před deseti lety. Cílek zdroje jejich proměny vidí jednak v deziluzi z „bezbožného“ Západu, ale rovněž v narůstající humanitární krizi a nedostatku vody a dalších surovin, které vždy pouštní náboženství definovaly.

„Západ boha v podstatě nepotřebuje, protože má zdravotní a sociální pojištění a obchodní dům plný jídla. Přístup chudých komunit k náboženství je odlišný,“ vysvětluje filozof. Pokud muslimům seberete, nebo třeba jen pomluvíte Boha, berete jim jejich psychologickou oporu. V západní společnosti dnes už pro to neexistuje emocionální paralela.

Cílek prý z vlastní zkušenosti ví, že většina muslimů odmítá radikální projevy své víry a proti militantům jsou spíše našimi spojenci. Je však třeba k nim přistupovat s úctou. A z tohoto pohledu Cílek vnímá jako chybu například i karikatury proroka Mohameda. Proto Cílek do titulku svého textu napsal jednoznačný vzkaz: Nejsem Charlie.

Jeho text z webu Armadninoviny.cz na svém Facebooku sdílel i známý zpěvák a glosátor společenského dění Daniel Landa. Ten k němu připsal: „Je to opravdu mudrc, ten Václav Cílek. Doporučuju přečíst“.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…