Daňová reforma je odsunuta o rok. Kocourkova aféra na středu

08.11.2011 20:40

Zástupci stran vládní koalice se ve Strakově akademii dohodli na odkladu termínu spuštění daňové reformy, která by měla být zavedena v roce 2014. Roční odklad je podle Miroslava Kalouska nezbytný.

Daňová reforma je odsunuta o rok. Kocourkova aféra na středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Pokud projdou námi navržené změny, minimálně do 1. ledna 2014 se na stávajícím systému nic nezmění," uvedl Stanjura. ODS podle něj bude hlasovat pro vládní verzi daňové reformy a dohodnuté koaliční změny. Také Kalousek zdůraznil, že ve středu by měli poslanci vládních stran hlasovat pouze pro návrhy vzešlé z koaliční dohody. 

Koalice se také shodla na tom, že v příštích dvou letech bude hledat nový model podpory závodního stravování a stravování zaměstnanců, který by byl podle Stanjury systémový. Požadavek Věcí veřejných na zachování daňového zvýhodnění stravenek tak vzhledem k odkladu není aktuální, uvedl Stanjura. Ministerstvo financí navrhlo místo benefitů týkajících se zaměstnaneckého stravování roční daňový bonus 3000 korun. 

Příjmy z hazardu: Sedmdesát procent obcím, třicet státu

V případě zdanění hazardu se koaliční lídři shodli na tom, že odvody z loterijní daně budou příjmem obcí a státu, řekl Stanjura. "S největší pravděpodobností 70 procent (připadne) obcím, 30 (procent) státu," uvedl. Poměr ale podle něj ještě není definitivní, nicméně podle koaliční dohody veškerý výtěžek z loterijní daně půjde do veřejných rozpočtů. 

Návrh sněmovního rozpočtového výboru, aby část odvodů byla použita na veřejně prospěšné účely, nezískal podporu koaličních lídrů, dodal Stanjura. Věci veřejné, které prostřednictvím výboru přímo do zákona prosazovaly, aby část výtěžku šla na sport a na prospěšné účely, chtějí záruky, že určitý objem bude stát do sportu skutečně posílat. 


Daňová reforma je součástí zákona souvisejícího se vznikem jednoho inkasního místa pro platby, které dostává stát. Vládní návrh předpokládá zrušení superhrubé mzdy a zároveň s tím zvýšení daně z příjmů o čtyři procentní body na 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by nově měly být nahrazeny daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Zvýšit se měly platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dva procentní body a sníženy měly být sazby sociálního a zdravotního pojištění u podnikatelů. 

Co s Kocourkem? Rozhodne středa

Koalice měla na jednání probrat také aféru kolem ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka z ODS, jehož matka v roce 2008 přišla prostřednictvím firmy Key Investments k 16 milionům korun, které zatím ministr nikomu nevysvětlil a neobhájil. Jak vyplynulo z večerní schůzky zástupců koalice, záležitost s ministrem Kocourkem má v politické moci premiér Petr Nečas. Ten má na středeční dopoledne domluvenu s ministrem schůzku, na níž očekává důvěryhodné vysvětlení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …