Dánská policie zabila útočníka. Netanjahu vyzval evropské Židy k návratu do Izraele

15.02.2015 14:24

Dánská policie v noci na dnešek dopadla a zastřelila muže odpovědného údajně za smrt dvou lidí a zranění dalších pěti při útocích v metropoli Kodani, z nichž jeden byl před synagogou. Oznámil to dánský policejní mluvčí. Pachatel podle policistů jednal nejspíš osamoceně, žádné další komplice neměl. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na útok vyzval evropské Židy k vystěhování do Izraele.

Dánská policie zabila útočníka. Netanjahu vyzval evropské Židy k návratu do Izraele
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s Benjaminem Netanjahuem

Dánské úřady zatím nevydaly žádné informace o totožnosti zastřeleného muže, který má údajně útoky na svědomí. Připouštějí ale, že se pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin. "Dánsko zasáhl teror," prohlásila dnes dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. "Neznáme zatím motiv, ale jsme si vědomi, že existují síly, které chtějí Dánsko poškodit. Chtějí zablokovat svobodu projevu," varovala.

Židé jsou prý znovu vražděni jen proto, že jsou Židé

Ostrou reakci vyvolaly kodaňské události v Izraeli. Premiér Benjamin Netanjahu dnes před schůzí vlády prohlásil, že jeho kabinet hodlá podnítit "masivní vystěhovalectví" evropských Židů do Izraele.

"Židé jsou znovu vražděni jen proto, že jsou Židé. Tato vlna útoků bude pokračovat, stejně jako vražedné antisemitské útoky. Židé si zaslouží bezpečí v každé zemi, ale my říkáme našim židovským bratrům a sestrám, že jejich domovem je Izrael," sdělil Netanjahu. Reagoval tak na informace, že jednou z obětí kodaňských atentátů je mladý Žid.

Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útok byl zaměřen proti diskuzi o hranicích svobody projevu.

Předpokládáme, že oba incidenty mají stejného viníka, hlásí policie

O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

V noci na dnešek si pak jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Podle dánské židovské komunity je mrtvým sedmatřicetiletý Dan Uzan, který byl členem ostrahy kodaňské synagogy při náboženském obřadu bar micva.

Dnes nad ránem policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu, informoval na svých internetových stránkách dánský deník Berlingske Tidende. Policisté později oznámili, že zastřelený muž je pachatelem obou předchozích útoků.

"Předpokládáme, že oba incidenty mají stejného viníka. Máme rovněž zato, že muž, kterého později zabila policie, je osobou odpovědnou za obě předchozí vraždy," řekl novinářům kodaňský policejní šéf Torben Molgaard Jensen.

"Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci," doplnil jeho slova vyšetřovatel Jörgen Skov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…