Dánskem otřásá video z kázání v mešitě. Židé bijí na poplach

16.05.2017 7:47

Mešity jsou experty pro boj s islámským terorismem považovány za jedno z míst, kde dochází prostřednictvím kázání imámů k radikalizaci muslimů. Dánsko nyní řeší jedno takové kázání, ve kterém bylo vyzýváno k vraždění židovské komunity.

Dánskem otřásá video z kázání v mešitě. Židé bijí na poplach
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita v Berlíně

Evropa je ve svém postoji k přijímání muslimských uprchlíků a k výstavbě mešit značně liberální. Západní politici však až příliš často přivírají oči nad tím, co se děje za zdmi mešit. Imámové se ve svých kázáních často nechávají unášet svou nenávistí vůči nemuslimským komunitám. Ještě mnohem častěji jim takové jednání prochází. V případě šíření nenávistí v mešitě Majsid al-Faruq v dánském Nørrebro by však mohlo být spravedlnosti učiněno zadost.

Jak uvádí server Local s odkazem na dánský deník Kristeligt Dagblad, židovská organizace v této zemi má k dispozici překlad videozáznamu kázání imáma Mundhira Abdallaha, kde jednoznačně vyzývá k zabíjení Židů. „Soudný den nepřijde do té doby, než muslimové zahájí válku proti Židům a všechny je nepozabíjejí,“ uvádí se dle překladu amerického institut Memri ve videozáznamu z kázání, který byl pořízen letos 31. března.

„Židé se budou schovávat za stromy a kameny, ale ty budou říkat: Ach, muslimové, věrní sluhové Alláha, Žid je za mnou, pojďte sem a zabijte ho,“ měl v arabštině prohlašovat dánský imám. Předseda dánské židovské komunity Dan Rosenberg Asmusen uvedl pro Kristeligt Dagblad, že on a jeho kolegové podají na policii trestní oznámení. „Překlad kázání nám předal americký institut Memri, který považujeme za důvěryhodný. Žádáme policii, aby vše sama posoudila.“

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Sobotkova vláda dovládla s tolerancí Kalouska a ODS?

95%
hlasovalo: 12987 lidí

Celý text  v angličtině najdete ZDE.

Podle předsedy židovské komunity v Dánsku imám jasně porušil zákony země. „Záznam jasně ukazuje, že imám jednal rasisticky a kázal nenávist. Není pochyb o tom, že skrytě podněcoval k zabíjení Židům. Na to samozřejmě musíme reagovat,“ řekl Asmusen. Nad překladem videozáznamu vyjádřil znepokojení také socialistický poslanec Lars Aslan Rasmussen. „Případ je velmi vážný. Nemůžeme přece nechat imámy hovořit na shromážděních tímto způsobem.“

Nenávist vůči Židům není mezi muslimy ničím novým. Z mnoha západních zemí kvůli obavám o svůj život odcházejí tisíce příslušníků židovské komunity do Izraele nebo Spojených států. Západní vlády apelují na své občany, aby byli tolerantní vůči muslimům, ale nejsou schopny to samé prosadit u členů muslimské komunity ve vztahu k ostatním. Antisemitismus mezi muslimy nepopírá ani dánský expert na muslimské právo Tarek Ziad Hussein.

„S těžkým srdcem musím přiznat, že v muslimských kruzích se potýkáme s antisemitismem. Tragikomické je to, že nejde o spor mezi islámem a judaismem, ale o izraelsko-palestinský konflikt. Dánští muslimové nesou jako občané této země odpovědnost za boj proti všem formám diskriminace. Kázání ‚takzvaného‘ imáma Abdallaha může být z mého pohledu bezpochyby vnímáno jako podněcování k nenávisti,“ napsal Hussein. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…