Dánsko ustoupilo uprchlíkům v jedné zásadní věci. Jde o nezletilé dívky

01.10.2016 6:01

Dánská vláda se v uplynulých měsících zabývala uprchlickými manželskými páry, kdy je jeden z partnerů nezletilý, a došla k překvapivému závěru. Jelikož by oddělení takového manželského páru odporovalo mezinárodním úmluvám, manželé budou moci zůstat spolu.

Dánsko ustoupilo uprchlíkům v jedné zásadní věci. Jde o nezletilé dívky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

O problematice nezletilých nevěst v Dánsku ParlamentníListy.cz informovaly již letos v únoru, kdy dánská vláda poprvé avizovala snahu vše vyřešit. Dánské úřady přitom manželské páry, kdy byl jeden z partnerů nezletilý, po dlouhou dobu tolerovaly. A to přesto, že tím fakticky porušovaly dánské zákony, které umožňují uzavřít sňatek pouze osobám starším osmnácti let. Pro udělení výjimky se vyjadřovali vesměs jen muslimští imámové, kterým nyní dala vláda za pravdu.

Vláda výslovně neuvedla, že by vycházela z jejich doporučení, ale „šalamounsky“ se odvolala na mezinárodní dohody. Dánská imigrační služba (DIS) nyní bude slučovat manželské páry, které byly nuceny žít od února odděleně. „Došli jsme k závěru, že v některých případech nebylo rozdělení manželského páru v souladu s mezinárodními závazky. Těmto dvojicím nyní proto bude nabídnuto společné ubytování,“ sdělila DIS v reakci na parlamentní vyšetřování.

Dánští experti konkrétně vysvětlovali, že zajištěním samostatných obytných prostor pro jednoho z partnerů manželského páru by byla porušena Úmluva OSN pro práva dítěte a osmý článek Evropské úmluvy o lidských právech, které zaručuje „právo na soukromý a rodinný život“. Rozhodnutí vlády nejvíce přivítali levicoví poslanci. „Je naprosto skandální, že ti lidé nemohli žít po tak dlouhou dobu společně,“ uvedla členka dánských Zelených Josephine Fock.

Jak internetový server The Local připomíná, zkraje letošního roku ministerstvo pro integraci sdělilo, že úřady evidují sedmadvacet uprchlických manželských párů, kdy je jeden z partnerů nezletilý. Podle informací deníku Metroxpress v dánských uprchlických zařízeních dokonce pobývají i dvě čtrnáctileté manželky. Jedna z nich je vdaná za osmadvacetiletého muže a další je těhotná s mužem o deset let starším, než je ona sama.

Dánská ministryně pro integraci Inger Støjberg, která dávala od začátku přednost rozdělení těchto manželských párů, se ke změně vládní politiky doposud nevyjádřila. Představitelé Dánské lidové strany a konzervativců však deníku Metroxpress sdělili, že by Dánsko mělo výše uvedené mezinárodní úmluvy buď napadnout u mezinárodního tribunálu, nebo od nich neprodleně odstoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…