Danuše, zvolali školáci. Nerudová by v jejich volbách vyhrála už v prvním kole

13.12.2022 19:18

Prezidentkou českých studentů by se stala Danuše Nerudová. A to už v prvním kole, k čemuž se jejím předchůdcům na první místě Jiřímu Drahošovi a Vladimíru Franzovi nepovedlo ani zdaleka přiblížit. Přes 54 procent středoškoláků, kteří dostanou volební právo v příštích letech, chce na Hradě bývalou mendelovskou rektorku.

Danuše, zvolali školáci. Nerudová by v jejich volbách vyhrála už v prvním kole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

Letos je to dvanáct let, co nezisková organizace Člověk v tísni rozjela v rámci svého projektu Jeden svět na školách, který má „přispět k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe“, také volby nanečisto, ve kterých se středoškoláci mohou připravovat na svou občanskou roli.

Voleb se účastní žáci a studenti starší 15 let a probíhají obdobným způsobem jako volby skutečné. Studenti si sestaví volební komise, připraví volební místnost a volí z reálně kandidujících stran a hnutí. Letos se konaly během pondělka a úterka tohoto týdne.

Výsledky byly sečtené ještě rychleji, než u voleb běžných. Lednové volby prezidenta by mezi školáky vyhrála ekonomka Danuše Nerudová, která od středoškoláků získala 54,1 % hlasů. Prezidentkou by se tedy stala už po prvním kole voleb. Druhý se mezi studenty umístil bývalý představitel české armády Petr Pavel s 25,7 % a třetí byl předseda hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš s 9,9 %.

Další kandidáti získali od studentů méně než pět procent hlasů.

„Velké přízni středoškoláků se celkově těší jen dva prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová a Petr Pavel. I mezi nimi je přitom velmi značný rozdíl v počtu získaných hlasů. Na třetím místě je pak s výrazným odstupem Andrej Babiš, který se celkově nedostal ani k dvoucifernému procentuálnímu výsledku,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Za Babišem se pak na čtvrtém místě umístil senátor Pavel Fischer s 3,6 % hlasů a na pátém místě senátor Marek Hilšer s 2,6 %. Zbývající čtyři kandidáti obdrželi od studentů méně než dvě procenta hlasů.

Podle Strachoty je ve srovnání hlasování podle typu školy a regionu největší rozdíl u Babiše. „Na gymnáziích dostal celkově 4,9 % hlasů, na odborných učilištích téměř 30 %, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 % hlasů, v Moravskoslezském kraji pak 43 0,“ sdělil.

Naopak Nerudová podle něj získala na učilištích 37 % hlasů, což je méně ve srovnání s gymnázii a středními odbornými školami, na kterých má přes 55 %. Pavel dosáhl nejlepšího výsledku na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze, kolem 32 %.

Školní volby se uskutečnily v pondělí a v úterý a volit mohli žáci starší 15 let. Napodobovaly volby skutečné, vznikly volební komise složené ze studentů, kteří pracovali pod dohledem pedagoga.

Člověk v tísni chce prostřednictvím studentských voleb přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem ČR, s programy i s jednotlivými kandidáty. Studentské volby mají podle organizátorů přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Poprvé se tento experiment objevil před sněmovními volbami 2010. Tehdy Člověk v tísni sliboval, že výsledky zveřejní až po volbách, aby neovlivnil rozhodování voličů ve skutečných volbách. Ale poté, co výsledky na své škole o své vůli zveřejnil učitel z jednoho brněnského gymnázia byly celkové výsledky zveřejněny již 14 dní před volbami. A od té doby se tato tradice drží.

Tehdy mezi studenty vládla TOP 09, vedená mládeží oblíbeným Karlem Schwarzenbergem. Celkem získala 26,59 procenta, přičemž mezi gymnazisty to bylo dokonce 39,98 procenta. Mezi studenty v Praze pak TOP 09 získala 45,7 procenta.

TOP 09 mezi studenty vyhrála i v roce 2013, po třech letech Nečasovy vlády. Mezitím si studenti zkoušeli i historicky první prezidentské volby. V prosinci 2012, ještě před velkým nástupem Karla Schwarzenberga, se studetským prezidentem stal potetovaný muzikolog Vladimír Franz.

O pět let později mezi studenty vyhrál Jiří Drahoš. Na třetím místě skončil Marek Hilšer.

Danuše Nerudová v posledních dnech stoupá volebními průzkumy. Její kampaň si ale připsala i několik trapasů. Například opisování z taháku při „testu“ na jedné kandidátské debatě, kdy si musela poznamenat i taková data, jako vstup Česka do EU. Pak se na sociálních sítích chlubila, že byla ze všech nejlépe připravena.

Nebo nejnověji vzbudil posměch její rozhovor pro web televize Prima CNN, ve kterém se rozpovídala, že jejím největším handicapem je její mládí a půvab, které česká společnost nedokáže přijmout.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …