Dav od internetu vedený populisty zničí náš zlatý věk, lamentují v Respektu

27.06.2016 14:55

Martin M. Šimečka se v komentáři pro server časopisu Respekt zamýšlí nad tím, co se to děje s naší společností, že v ní dnes tolik rezonují hlasy populistů. Podle názoru autora jsme dnes svědky něčeho nevídaného – sledujeme plíživou revoluci lidí žijících relativně spokojeně, kteří využívají síly internetu proti svým politikům.

Dav od internetu vedený populisty zničí náš zlatý věk, lamentují v Respektu
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Každý občan žije svůj život, zakládá rodinu, sleduje, jak jeho děti vyrůstají, potýká se s každodenními těžkostmi i radostmi. Žije zkrátka své malé dějiny a o veřejné dění se tolik nezajímá. To vyhovuje především autoritářským režimům, ale pomáhá to stabilizovat prakticky všechny režimy. Ale čas od času se stane, že tyto soukromé rodinné dějiny protnou velké dějinné události, jako jsou revoluce či dokonce války. Po většinu času se však velké a malé dějiny míjí. To vše donedávna platilo. Sociální sítě to však začaly měnit.

„Myslím, že dnes jsme svědky něčeho, co vypadá jako plíživá revoluce, jejíž příčiny jsou úplně jiné než u všech jejích předchůdkyň. Tou revolucí je sama proměna vztahu mezi velkými a malými dějinami, kdy se mlčící a pasivní většina mění v hlasitý a aktivní dav. Jen se podívejte na ty ubohé elity, jimž je vyčítáno odcizení: třesou se strachy před tímto davem, který stále silněji křičí, že mu elity nenaslouchají. Populisté jsou ostatně také elita, jen s tím rozdílem, že se neštítí křičet souhlasně s davem proti ‚odcizeným byrokratům‘,“ píše Šimečka.

Celý komentář najdete zde

Lidé na sociálních sítích pozvedají hlas. Jde o miliony lidí a jejich zájmy se často rozcházejí. V praxi tedy nelze vyhovět všem. Populisté se o to přesto snaží, aby nebyli davem smeteni. Nastává tak doba, kdy se nám sice žije dobře, v porovnání s minulými staletími prožíváme v podstatě zlatý věk, ale tento zlatý věk zničí technologický nástroj – internet, který dal obrovskému množství lidí hlas a touhu být slyšet.

Takhle nějak došlo k brexitu. Lidé měli pocit, že je elity neposlouchají, a spočítali jim to. Co bude následovat? To nelze jasně říci. Možná se společnost zase zklidní a uvědomí si, že prožívá v podstatě nejlepší období v dějinách, ale Šimečka nevidí nic, co by mohlo společnost zklidnit. Plíživé revoluce tak spíš budou pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…