David Rath: Stala se mi prasárna. Trest nikdy nepřijmu, je to součást spiknutí Pospíšila a prokuratury

10.12.2013 12:23

David Rath se cítí být obětí spiknutí. Mluvil o tom v druhé části rozhovoru pro server Lidovky.cz. Bývalý vysoký politik ČSSD obžalovaný z rozsáhlého korupčního zločinu mluví také o tom, že případný trest nikdy nepřijme a že jeho proces je nestandardní.

David Rath: Stala se mi prasárna. Trest nikdy nepřijmu, je to součást spiknutí Pospíšila a prokuratury
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath podepisuje svou knihu Absurdní proces

David Rath podle Lidovek.cz už dříve říkal, že sedm milionů v krabici od vína mohlo být překvapení od Kateřiny Pancové. V rozhovoru pro server Rath naznačil, že mohlo jít o příspěvek na volby. Jenže Kateřina Pancová, ani Petr Kott se k penězům nevyjádřili. Lidovky.cz se Ratha proto ptaly, zda ví, proč o tom mlčí. „Nevím. Mně neřekli, proč nevypovídají,“ stroze říká David Rath.

„Pravda je, že peníze na volby se sháněly různě a ona v tom vždycky byla aktivní. V každém případě jsem s ní opakovaně mluvil o tom, že máme nějaký rozpočet na krajskou kampaň, rozpočet na senátní a prezidentskou kampaň, že se blíží i parlamentní volby, takže ty sumy vůbec nejsou zanedbatelné, jde o desítky milionů korun. A každý by se podle svých možností na tom měl podílet,“ uvádí David Rath o možném původu milionů v krabici.

Trest nepřijmu

David Rath stále mluví o spiknutí a absurdním procesu. V druhé časti rozhovoru s bývalým hejtmanem se Lidovky.cz také zajímaly, zda je Rath připraven s pokorou přijmout případný trest, pokud bude usvědčen.

„Jestli mě odsoudí, nebo ne, to nehraje žádnou roli. Já říkám, že jsem součástí širšího plánu některých prokurátorů a na ně navázaných policistů a s nimi provázaných některých politiků, dokonce novinářů, kteří se s nimi pravidelně schází. Není to tak, že jim někdo rozdá úkoly a řekne: teď Ratha, pak Nečase. Je to spíš hledání momentálních synergií. Tohle byla synergie ministra Pospíšila, jeho lidí a kamarádů v policii a vysoce postavených lidí na prokuratuře. Byl to plán a ten jim vyšel,“ předkládá Rath svou verzi.

K původní otázce, zda případný trest přijme s pokorou, se nakonec David Rath také vyjádřil a je zřejmé, že se cítí být obětí. „Přijmu ho v tom smyslu, že ho budu muset vykonat, nic jiného mně nezbývá. Ale jinak ho samozřejmě nikdy nepřijmu, budu se snažit lidi varovat před takovými prasárnami, které na mě použili. Jde o velmi nebezpečné lidi, kteří pro dosažení vlastních cílů neváhali zavést estébácké metody,“ nešetří kritikou David Rath.

Můj proces je nestandardní

Dosavadní průběh procesu pak pro Lidovky.cz Rath ohodnotil jako nestandardní. „Nechápu vysokou frekvenci, s jakou probíhá. Já bych chtěl, aby se ke mně soud choval stejně jako ke každému jinému občanovi, aby se dostal do normálního jednacího módu,“ uvedl a dodal: „Já jen nechci být jakkoliv zvýhodňován, nebo znevýhodňován. Chci, aby soud byl standardní. To je ten problém, můj případ je od začátku nestandardní: nasazení odposlechů, policie, délka vazby,“ upozornil na všechny okolnosti, které se mu zdají vybočovat z běžné praxe.

„Já už konečně chci, aby se chovali standardně. Jinak to použiji na mezinárodním poli jako důkaz, že se v Česku nepřistupuje ke každému stejně. Důkazů už mám dost,“ naznačil David Rath, jak hodlá napadnout proces.

=

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …