David Rath v bulváru: Nedivil bych se, kdyby mi dali doživotí. Bulíky pana Jiráta...

04.05.2016 21:15

Očekávám doživotí. Tak se David Rath vyjádřil ke své stále běžící známé trestní kauze „sedmička v krabici“. Jsou to právě čtyři roky, co jej policisté pod vedením státní zástupkyně Lenky Bradáčové zadrželi před domem jeho spolupracovnice Kateřiny Pancové s krabicí od vína, ve které bylo sedm milionů korun.

David Rath v bulváru: Nedivil bych se, kdyby mi dali doživotí. Bulíky pana Jiráta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Vloni v červenci si za to vyslechl v první instanci trest osm a půl roku. Následně však podal odvolání, jak sám přiznává, značně rozsáhlé, protože mnohá tvrzení soudce prý byla zcela nepravdivá.

„Dnes jsem se dočetl, že odvolací soud snížil policistům za ubití člověka trest z osmi na čtyři roky. Těžko říci, co očekávat v kauze, kde není žádný poškozený. Třeba doživotí,“ přemítal v rozhovoru pro Blesk. Soud zároveň rozhodl o propadnutí poměrně značné sumy 22 milionů. Z toho prý Rath také strach nemá. „Mé předky připravili o peníze nacisti, pak komunisti, a tak nás to vlastně ani nepřekvapuje. Historie se stále opakuje,“ dodal.

Ohledně svého dalšího uvěznení dodal, že jeho synové se na to prý v nadsázce těší. „Přestanu je prý konečně buzerovat,“ prozradil. Prozatím se snaží žít normální život, byť připustil, že je to něco jako život s rakovinou, u kterého nevíte, zda brzy skončí, nebo se z toho dostanete.

Směje se prý názorům, že se chystá uprchnout z České republiky. Žalobce Petra Jiráta, který do médií vykládal, že Rath pravděpodobně uteče, za to zažaloval. „Pokud dojde na další věznění, jsem zvědav, zda pan Jirát rezignuje a odejde do penze za to, že lidem věšel bulíky na nos,“ poznamenává s tím, že tomu nevěří.

Jinak si prý Rath užívá, že může sledovat politiku jen jako divák. Dělat jí aktivně, a ještě k tomu v ní být výrazný, to je prý v ČR velmi nebezpečné.

Na druhou stranu odmítl, že by ve vězení začal „zpívat“ a vypovídat, jak fungovalo úplatkářství v ČSSD. „Nejsem udavač,“ ujistil. Udávání podle něj nebylo správné ani za Rakouska, ani za nacistů, ani za komunistů, ani za „toho, v čem žijeme dnes“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …