Dávky dostali všichni. Pochybeních bylo do desítky, dušuje se Drábek

13.03.2012 17:57

Jaromír Drábek odmítá, že by byly masy lidí, kteří podle zákona nedostali své dávky. Nový systém rozdělování prý funguje téměř bezchybně. Pochybení by se dala spočítat na prstech rukou.

Dávky dostali všichni. Pochybeních bylo do desítky, dušuje se Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

„Pokud si někdo stěžuje, že nedostal dávku, tak pečlivě prošetřujeme jednotlivé případy,“ dušoval se ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na Radiožurnálu. V prvních dvou měsících prý byly dodrženy předepsané termíny pro vyplacení podpor. „Slovo chaos musím odmítnout,“ řekl rozhodně.

Na to ale moderátor odvětil, že Národní rada zdravotně postižených píše o velkém množství lidí, kteří dávku nedostali. Podle Drábka jich však bylo do desítky. „Národní rada zdravotně postižených si musí u těch případů také ověřit, jestli to není tak, že nesplnil nějaké zákonem dané záležitosti,“ vysvětloval. Dalším případem může být, že u dotyčného zatím probíhá soudní nebo zdravotní šetření – to pak logicky trvá.

Změna vyplácení prý v horizontu tří let bude stát minus dvě miliardy korun. Drábek tím chtěl naznačit, že díky ní se v rozpočtu uspoří takové množství peněz. Docílil toho například tím, že za systém se bude každý měsíc platit jako za odebranou službu, což je ve výsledku úspornější.

Nejen za tyto úspory si tak podle něj zaslouží jeho náměstci vysoké odměny. Když se umožní v letošním rozpočtu úspora například 800 milionů korun, je pak adekvátní, že jeden z jeho náměstků dostane až milion korun na odměnách. „Řada úspor je mnohonásobně vyšší než odměny,“ dodal s tím, že za svými odměnami si stojí.

Konkrétní jména náměstků ale s odměnami spojit nehodlá. Ctí tím prý ochranu osobních údajů. Sice ministerstvo vnitra vydalo metodický pokyn, aby odměny i jména byly odtajněny (u náměstků a úředníků, kteří zacházejí s částkami nad 250 milionů), Drábek však raději dodržuje zákony.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…