Debata o DPH: Opozice se pře navzájem, Paroubek posílá na patologii

05.09.2012 16:45

V úvodu napjatě očekávané rozpravy o návrhu na zvýšení DPH se nečekaně opoziční lídři pustili do sebe navzájem. Sociální demokraté a Věci veřejné se za pobaveného přihlížení vládní koalice začali přít, kdo se více podílel na zadlužování naší země.

Debata o DPH: Opozice se pře navzájem, Paroubek posílá na patologii
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek byl vcelku v dobré náladě

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se ujal slova hned v úvodu rozpravy. Zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska za to, že neustále mění daňovou politiku, čehož důkazem je to, že vláda nynějším balíčkem ruší to, co v roce 2007 slavně zaváděli Topolánek s Kalouskem. Opřel se však i do ekonomických reforem Nečasovy vlády, které podle něj zadlužily českou ekonomiku.  Při tom zkritizoval i Věci veřejné, které se prý na tehdejším zadlužování podílely.

Po něm však místo u pultíku zaujala předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Sobotka by podle ní měl o zadlužování spíše mlčet. Zrovna on se prý v této souvislosti proslavil spíše neblaze, a zjistí to každý, kdo si vyťuká jeho jméno na Googlu. „Na Wikipedii vám o něm jako první vypadne, že je to rekordman ve státních schodcích, který je zvýšil dokonce dvojnásobně,“ ocitovala předsedkyně klubu Věcí veřejných z internetu.

Do debaty se následně zapojili i Lubomír Zaorálek, který řekl, že v politice se stává, že plody, které jedni zasejí, druzí sklidí. „My jsme sklízeli plody kupónové privatizace, naše plody pak sklízeli Topolánek s Kalouskem,“ řekl.

Vít Bárta jej následně setřel, že jakékoliv žití na dluh je patologické. „Začátek té patologie je v době, kdy jsme se zadlužovat nemuseli, ale dělali jsme to,“ připomněl vlády ČSSD. Tehdejší premiér Jiří Paroubek jeho výstup následně okomentoval, že on v roce 2006 jako premiér musel žít v reálném životě, nikoliv na patologii. Bártovi posléze doporučil, aby se raději držel té patologie (Bárta několik let studoval na lékařské fakultě- pozn. red.)

Opoziční politici se však shodli na kritice ministra financí Miroslava Kalouska. Podle Klasnové je to právě on, kdo v této zemi dvacet let vytváří dluhy, i korupční prostředí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…