Dědo, babi, jde o 70 miliard! Babiš prý zvažuje radikální krok

27.02.2019 8:27

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hledá úspory, kde to jde. Jak informuje server iHNed.cz, ve hře je i zrušení zdravotního pojištění dětí a seniorů z rozpočtu. Kvůli tomu by se mohly zvýšit odvody firem a zaměstnanců. Reaguje na to také aktivista Jakub Pitron.

Dědo, babi, jde o 70 miliard! Babiš prý zvažuje radikální krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Schillerová o novém systému, kdy by stát přestal platit zdravotní pojištění dětí, seniorů či nezaměstaných, jedná s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba za ANO). Celkem stát za tyto státní pojištěnce platí 73 miliard za rok. Jak uvádí Ministerstvo financí, zdrojem by měl být pouze balík peněz od zaměstnanců a podnikatelů, vybraný prostřednictvím odvodů na zdravotní pojištění. V tu chvíli by tak došlo ke zvýšení odvodů. Na druhou stranu však Schillerová slibuje snížení daňové zátěže po zrušení takzvané superhrubé mzdy. 

Anketa

Ohrožuje Miloš Zeman demokracii v České republice?

11%
89%
hlasovalo: 11167 lidí

Původní text ZDE

„Aneb když tvoje nejsilnější voličská skupina jsou senioři… Zpytujte svědomí všichni, kdo jste nasrali vaše rodiče a prarodiče… Rychle se jim běžte omluvit a výměnou za to, že nebudou hlasovat příště pro Babiše, jim nabídněte každou neděli oběd u nich! Jde o 70 miliard vole!“ napsal k tomu aktivista Jakub Pitron.

„Nejsou peníze. Budou se zvedat daně na alkohol a cigarety. Nově i odvody. Schillerová plánuje okrást firmy a produktivní občany o 73 miliard korun. V průměru každý zaplatí státu ročně o 8 tisíc vyšší výpalné. Pro představu voličů zlodějské sekty ANO je to asi 1000 koblih ročně, které si jejich vůdce vybere od každého zpět,“ píše se pak také na facebookovém profilu Radostné Česko.

Ministryně financí v současné době vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent. Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že přišla i s návrhem snížit výdaje o 25 miliard korun, přičemž s výrazným snížením výdajů počítá například u ministerstev pro místní rozvoj, dopravy, zemědělství, životního prostředí nebo kultury. Naopak polepšit by si mohla kancelář prezidenta nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Server iDNES.cz pak uvedl, že podle jeho zjištění jsou škrty nejvíce ohroženy právě slevy na jízdném pro studenty a důchodce, škrtat se zřejmě bude i v programu Zelená úsporám a je ohrožena i stavba dálnic. Podle serveru by Ministerstvo dopravy přišlo proti letošnímu roku o 14 miliard korun a rozpočet Ministerstva pro místní rozvoj by klesl téměř o polovinu. Naopak ministerstva práce a obrany by si proti letošku polepšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…