Dejme Ukrajině zbraně. Europoslankyně z KDU-ČSL na ČT hovořila o Ukrajině i homosexuálech

06.02.2015 19:23

Hostem pátečního Interview ČT24 byla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Hned v úvodu se vyjadřovala k situaci na Ukrajině, a to i proto, že se připojila k řetězové hladovce na podporu ukrajinské poslankyně a dříve pilotky Naděždy Savčenkové. Poslankyně má prý na Ukrajině řadu přátel a volá případně i po vojenské pomoci této zemi. Hovořila také o Rusku, Řecku a Slovensku, kde proběhne zvláštní referendum.

Dejme Ukrajině zbraně. Europoslankyně z KDU-ČSL na ČT hovořila o Ukrajině i homosexuálech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Savčenková se zapojila do bojových akcí proti separatistům na východě země. Rusové, kteří dnes poslankyni drží, ale tvrdí, že střílela na ruské novináře. Podle Šojdrové ale v době, kdy měla střílet, již byla zadržována ukrajinskými separatisty. O ruské verzi tak má silné pochybnosti. "Já chci, aby lidé na Ukrajině věděli, že mají podporu poslanců Evropského parlamentu,"zdůraznila. Připouští, že zapojení se do řetězové hladovky samo o sobě nic neznamená, ale je to jeden z činů, který volá po svobodě  Ukrajiny.

"Ukrajina dostává na základě asociační dohody pomoc, kterou potřebuje pro své reformy. Ukrajina potřebuje i humanitární pomoc a do jisté míry také vojenskou podporu, protože na straně separatistů bojují dobře vyzbrojení vojáci," prohlásila jasně. Tvrzení, že Rusko zásobuje separatisty, má již za prokázané, takže je nakloněna ve stejné míře pomoci Ukrajině.

Rusko vyzbrojuje separatisty, to je hotová věc

Ve druhé polovině pořadu se ale také vyjadřovala k průzkumu, podle kterého čeští voliči příliš mnoho nevědí o svých europoslancích. Šojdrová jasně odmítla, že by držela hladovku proto, aby na sebe upozornila. "Já to dělám, protože mám na Ukrajině přátele," podotkla.

Řecký dluh a slovenské referendum

Šojdrová hovořila i o situaci v Řecku. Nikdo si prý nepřeje, aby Řecko EU opustilo, a to i proto, že EU této zemi významně pomáhá.

Pár slov řekla i ke slovenskému referendu, které proběhne zítra. Týká se rodiny, ale i sexuální výchovy - a podle Šojdorvé to nejsou otázky pro referendum příliš vhodné. Má ale za to, že je třeba především vytvořit dobré podmínky pro rozvoj dítěte a tyto podmínky nejlépe vytvoří úplná rodina, kde ve svazku žijí žena a muž. "V nejlepším zájmu dítěte je vždy pár muž a žena. Je to tak přirozené," zdůraznila. Muž a žena se podle jejího názoru dobře doplňují.

Jako nejvhodnější nevnímá adopci u homosexuálních párů ani v případě, kdy je jeden z partnerů biologickým rodičem. Pokud by o to biologický rodič stál, může prý svěřit opatrovnictví dítěte do rukou svého partnera či partnerky, v případě svého skonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…