Dejte průchod spravedlnosti. Komunisté i ODS chtějí vydat Babiše s Faltýnkem

05.09.2017 15:30

Většina stran zastoupených ve Sněmovně bude na středečním jednání hlasovat pro vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Zástupci stran to dnes řekli na tiskových konferencích. Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování farmy Čapí hnízdo.

Dejte průchod spravedlnosti. Komunisté i ODS chtějí vydat Babiše s Faltýnkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika nemůže Sněmovna nahrazovat práci vyšetřovatelů a soudců. „Hlavně, aby byl dán průchod spravedlnosti, byl dán průchod konání orgánů činných v trestním řízení a aby oba pánové měli možnost se očistit,“ řekl. Komunistický klub bude hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka, stejně jako to dělal v jiných podobných případech.

Klub ODS nedal pro poslance závazné doporučení, jak mají hlasovat, podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury ale všichni poslanci dali najevo, že budou pro vydání. Stanjura řekl, že v tomto případě není důvod využívat poslaneckou imunitu. Připomněl také, že zástupci ANO v minulosti volali po odstranění imunity. Babiš se nyní podle něj chová podle zásady z knihy Farma zvířat, že „všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější“.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Vyšetřování se týká získání padesátimilionové dotace pro vznik farmy Čapí hnízdo na Benešovsku. Babiš a Faltýnek vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…