Dejte si, je to zdravé! Nový systém z EU. Akorát že na hlavu

25.08.2021 14:20 | Ze sítí

Hranolky zdravé, sýr a losos nezdravý. Podle Agrární komory má chystané hodnocení potravin z pera EU vážné trhliny a je nesmyslný. Proti tomuto systému, který se má nazývat Nutri-score, je i Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora. A také europoslanec SPD Ivan David. „Podle Evropské komise si máte dát knedlík či hranolky – nejlépe ze zmraženého polotvaru nějaké nadnárodní korporace, zapít to Coca-colou bez cukru a podle Uršuly von der Leyenové budete jíst zdravě!“ říká a větří práci lobbistů.

Dejte si, je to zdravé! Nový systém z EU. Akorát že na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Evropská unie chce dle české Agrární komory zavést hodnocení potravin dle tzv. Nutri-score, které má zákazníkům říci, jak je daná potravina zdravá. Dle Komory je však systém zjednodušující a nevěrohodný.

„V hodnocení se například nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek nebo u mléčných výrobků není vůbec zohledněn vápník. Vznikají tak absurdní situace. Do nejzdravější zelené kategorie tak spadnou třeba hranolky (jako mražený polotovar), knedlíky, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje bez cukru. Naopak šunka, sýr, olivový olej nebo maso z lososa jsou v červených tabulkách. Podle studie Státní zdravotní ústav, který využil algoritmus pro výpočet nutričního skóre, dostalo špatnou známku i máslo. V závislosti na výrobci získalo označení buď D, případně E a sýr niva také E,“ vysvětluje Agrární komora, proč systém považuje za nesmyslný a nedodělaný. Toto zjednodušení by dle ní mohlo vést i k tomu, že by lidé nehleděli na množství „zdravých“ potravin, které snědí a podporuje tak Ministerstvo zemědělství a Potravinářskou komoru, které se k tomuto nápadu staví odmítavě. Dle Agrární komory není potřeba vodit spotřebitele za ručičku.

S Agrární komorou je zajedno i europoslanec SPD Ivan David, který zasedá v europarlamentu ve výboru pro zemědělství a rozvoj venkova. „Stejně jako organizace zastupující zemědělce se domnívám, že spotřebitelům je spíše potřeba vysvětlovat složení potravin než vytvářet jakýsi zjednodušující systém jejich značení,“ shoduje se s organizací europoslanec.

A jde ve svých závěrech ještě dál. „Podle Evropské komise si máte dát knedlík či hranolky – nejlépe ze zmraženého polotvaru nějaké nadnárodní korporace, zapít to Coca-colou bez cukru a podle Uršuly von der Leyenové budete jíst zdravě! Stačí doplnit rostlinnou stravou, hlavně nic živočišného! Komisi vadí, že krávy prdí. Takže jogurty a sýry jsou jasně nebezpečné potraviny a máme se jich raději vzdát,“ říká. A hodnotí: „Tohle je celý Brusel. Prosazování ideologie (Zelený úděl) nebo nápadů korumpujících lobbistů nadnárodních korporací, nápadů, které jsou v rozporu s ověřenými poznatky lékařské vědy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…