Dělnická strana a Národní socialisté půjdou do voleb společně

24.08.2017 13:56

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní socialisté půjdou do nadcházejících sněmovních voleb společně. Kandidovat budou pod hlavičkou DSSS. Voliče chtějí oslovit důrazem na bezpečnost či národní zájmy nebo například prosazováním referenda o vystoupení z Evropské unie. Za cíl vyhlásily dosáhnout pěti procent hlasů potřebných ke vstupu do Sněmovny. Na tiskové konferenci to dnes ČTK řekli předseda DSSS Tomáš Vandas a místopředseda Národních socialistů Petr Benda.

Dělnická strana a Národní socialisté půjdou do voleb společně
Foto: PL.cz
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

Podle Vandase obě strany společně vytvořily kandidátky ve všech krajích. Po volbách by chtěly prosazovat referendum o vystoupení z EU, skoncovat s korupcí nebo „bojovat proti islamizaci“ ČR.

Rozhodnutí o společné kandidatuře Benda zdůvodnil tím, že nechtěli tříštit hlasy voličů. Kampaň podle něj bude vedena na sociálních sítích a na ulicích mezi voliči. V plánu jsou v každém kraji volební shromáždění. Náklady na kampaň budou podle Bendy „více než statisíce korun“. Vandas nechtěl bez znalosti volebních výsledků předvídat, s kým by strana byla ochotná po volbách spolupracovat a s kým nikoli. Poznamenal, že by nechtěli jít do spolupráce se stranami, které se „podílely na rozkrádání státu“.

Vandas počítá s podporou politiků ze zahraničí, včetně poslanců slovenské krajně pravicové strany Naše Slovensko, v jejímž čele stojí Marian Kotleba. Toho slovenská policie na konci července obvinila z extremismu. Mezi pravicově extrémní strany je, například v pravidelné zprávě ministerstva vnitra o extremismu, řazena i DSSS. Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana, vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…