Dělnická strana bude demonstrovat v Chanově

07.04.2012 6:30

Na sídlišti Chanov na okraji Mostu, kde žijí Romové, připravují na sobotu pochod nacionalisté. Svolavatelé z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) očekávají 100 až 200 účastníků, jiné odhady hovoří ještě o stovce navíc. Do Chanova se chystají i desítky odpůrců nacionalistů, romských aktivistů a duchovních. I proto chystá policie masivní opatření.

Dělnická strana bude demonstrovat v Chanově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený panelový dům v Chanově

Před rokem pochodovali nacionalisté sídlištěm Horní Maršov v Krupce. Pochod byl povolený, ale hned na vstupu na sídliště ho zablokoval dav místních, anarchistů i dalších odpůrců neonacismu. Když dav neustoupil, rozehnaly ho policejní dělbuchy, koně a pendreky. Po celou dobu pochodu se obě skupiny neustále provokovaly a Romové hrozili, že budou házet z oken kameny. Nakonec zůstalo jen u náznaků šarvátek.

Přesné počty policistů nejsou známé

"Je to ale přece jen odlišná situace. Lidé z Maršova už byli na akce neonacistů zvyklí, zatímco pro Chanovské je to první taková akce. Budou z toho hodně vyděšení," řekl ČTK mluvčí iniciativy V Ústí neonacisty nechceme Miroslav Brož. Proto prý ani nebudou zkoušet pochod blokovat. "Nebudeme se s nimi prát ani to jinak blokovat. Chceme místní zkrátka podpořit v těžké chvíli, aby viděli, že všichni gadžové nejsou stejní. Nejvíc nás mrzí, že tím dětem zkazí Velikonoce," dodal.

Policie nechce předjímat, jak bude situaci řešit. "Naše síly budou odpovídat situaci, její odhady se ale pořád vyvíjejí, takže ani přesné počty policistů zatím uvádět nemůžeme," řekla ČTK mluvčí mostecké policie Světláková. Připouští, že policistů bude zhruba stejně jako účastníků pochodu. "Policisté budou převážně z pořádkové policie. Kromě nich budou zapojeni i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté z obvodních oddělení a strážníci," uvedla. S nasazením vrtulníku se podle ní zatím nepočítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…