Demagog.cz hodnotil v debatě pražské lídry. Nejhůře dopadl Zavadil

20.10.2013 9:28

V jedné z nejočekávanějších předvolebních debat se spolu ve studiu České televize střetli pražští lídři kandidátek. Jejich výroky neunikly ani pozornosti analytického webu Demagog.cz, který vynesl verdikt: nejvíce lhal Jaroslav Zavadil z ČSSD. Z jeho osmi výroků hned tři označil jako „nepravda“. Na skutečnost upozornil sever Lidovky.cz.

Demagog.cz hodnotil v debatě pražské lídry. Nejhůře dopadl Zavadil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jaroslav Zavadil

„Ten prodej zbytku akcií (Mostecké uhelné společnosti) za 4,1 mld., myslím, že to bylo, (...) nebyl až tak nízký a bylo to dokonce víc, než tehdy odhadoval FNM (Fond národního majetku),“ nechal se například Zavadil slyšet během debaty. Podle serveru Demagog.cz ale byl zbývající podíl státu prodán firmě Investenergy za 650 milionů korun. Zavadilovu informaci o odhadu FNM se nepodařilo ověřit, částku ale označil za přemrštěnou, a tudíž nepravdivou.

Za nepravdu označil Demagog.cz i jeho tvrzení ohledně státních pokladen. „Firma IBM, která provozuje ten systém integrovaný státní pokladny, tak ta má vlastně podklady pro daňové, účetní a rozpočtové věci. Tam je bezpečnostní riziko, že se tyhle záležitosti dostávaj úplně někam jinam, úplně mimo republiku. (...) Na to poukazuje i NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad),“ pronesl. Demagog.cz ale zjistil, že Nejvyšší kontrolní úřad poukazoval na nesrovnalosti spojené s cenou projektu, která kvůli zpoždění narostla dvojnásobně, nikoli na ohrožení bezpečnosti republiky.

Němcová zalhala dvakrát

Ani jednička občanských demokratů Miroslava Němcová nemluvila vždy pravdivě, Demagog.cz ji nachytal při lživých výrocích dvakrát. Tvrdila, že kauza privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) byla odložena v roce 2006, a to za nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Jak ale uvedl Demagog.cz, Marie Benešová zastávala tento post v letech 1999 až 2005. Vyšetřování kauzy MUS odložila policie až v roce 2008, kdy byla v úřadu Renáta Vesecká.

I Marta Semelová za KSČM, Ivan Bartoš z Pirátské strany a Andrej Babiš z hnutí ANO si vysloužili po jednom nepravdivém výroku. Semelová například prohlásila, že komunistická strana navrhovala ve sněmovně přijetí služebního zákona. Demagog.cz však označil výrok za nepravdivý, protože při hlasování o služebním zákonu byli komunističtí poslanci většinou proti, zákon totiž nepodpořil ani jeden z nich.

Nejlépe Demagog.cz ohodnotil Karla Schwarzenberga z TOP 09, Ondřeje Lišku ze SZ a Daniela Hermana z KDU-ČSL. Jejich výroky byly buď "pouze" zavádějící či neověřitelné, většinou je ale Demagog.cz označil za pravdivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …