Demokracie není dokonalá, ale nic lepšího nemáme, řekl Škromach

14.11.2014 13:10

V pátek 14. listopadu proběhlo slavnostní setkání osobností a řady předních politiků k pětadvacátému výročí sametové revoluce. V úvodu ke slavnostnímu shromáždění promluvili předseda sněmovny Jan Hamáček a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (oba ČSSD). Oba se shodli na tom, že demokratické hodnoty je třeba trvale rozvíjet.

Demokracie není dokonalá, ale nic lepšího nemáme, řekl Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

„Nic se nezměnilo na ideálech 17. listopadu,“ zahájil své vystoupení předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček (ČSSD). Ideály svobody jednotlivce, demokracie, to vše odstartoval listopad 1989. „ V onom základním poslání sametová revoluce uspěla,“ pokračoval.

Připustil sice, že porevoluční doba vedla i k rozdělení Československa, ale vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou velmi dobré a v dnešní den bychom si prý měli připomínat to, co nás spojuje, nikoli to, co nás rozděluje. Současná mladá generace, která už listopadové události nezažila, by se měla zapojit do dění v zemi tak, aby si i oni mohli později říci, že chtějí žít v České republice, protože ji považují za nejlepší místo k životu.

Demokracie není ideální, ale je lepší než totalita

Po Hamáčkovi vystoupil místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). „Je čas na střízlivou reflexi sametové revoluci,“ zdůraznil. Za rozhodně pozitivní považuje vstup Česka do Evropské unie, a to i proto, že to opětovně sblížilo Čechy a Slováky.

„Dnes je ale třeba řešit i prohlubující se sociální rozdíly, oligarchizaci moci a zároveň zapojení občanů do veřejného života. Lidé by podle Škromacha neměli opovrhovat politikou. Ano, demokracie není dokonalá, ale co je alternativou? Všude, kde to zkusili jinak, to vedlo jen k různým formám totality,“ varoval Škromach. Připomněl také slova prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, že demokracii je třeba trvale rozvíjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…