Demokraté hrají s Babišem tak špatně, že nemůže být lehčí je přehrát. Komentátor se vážně obává, co nás s takovými lidmi čeká

25.11.2017 21:02

Novinář a pedagog David Klimeš se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, co znamená skutečnost, že předseda druhé nejsilnější strany ODS nebyl zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Demokraté hrají s Babišem tak špatně, že nemůže být lehčí je přehrát. Komentátor se vážně obává, co nás s takovými lidmi čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Za prvé: předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude ještě mnohem brutálnější vládce, než jsme mohli doufat. Za druhé: demokraté hrají s Babišem tak nízkého betla, že pro něj nemůže být lehčí je přehrát,“ zmínil Klimeš. Podle jeho slov Babiš nejprve vnutil kritikům představu rozdělení křesel ve Sněmovně a pak podrazil ODS, která s ním odmítá vládnout. 

„Jak za to demokraté ztrestají Babiše opřeného o extremisty? Tím, že mu ČSSD a KDU-ČSL zajistí peníze na příští rok schválením rozpočtu. Těžko uvěřitelné,“ poznamenal Klimeš se slovy, že vše však mohlo být jinak. Muselo by však dojít k jasně koordinované akci demokratů a Babiš by musel být ochotný k ústupkům, což asi nikdy nepřijde. 

Původní text ZDE.

„Nezvolení Fialy místopředsedou samozřejmě není jediná neuvěřitelnost nové sněmovny. Místopředsedy sněmovny jsou poprvé dva zástupci extrémních proudů české politiky. Ten levý už byl v minulosti zastoupen předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Nyní se ale přidává i ten pravý v podobě předsedy SPD Tomia Okamury,“ sdělil Klimeš, jenž se domnívá, že vzhledem k volebnímu zisku nebyl k něčemu takovému důvod. 

Dále si pak všímá i rozdělení sněmovních výborů, jež podle něj vypadá dost fantaskně. „Šéfem mandátového výboru je stalinista Stanislav Grospič, který se proslavil přirovnáním ocenění protikomunistického odboje k norimberským zákonům. Do čela bezpečnostního výboru míří fanoušek proruských deziformací Radek Koten. Důležitý hospodářský výbor povede okamurovec Radim Fiala, který chce referendum o vystoupení z Evropské unie. A mimořádně důležitý rozpočtový výbor, který nastartoval kariéry Miroslava Kalouska či Bohuslava Sobotky, má vést komunistka Miloslava Vostrá,“ poznamenal Klimeš.

Závěrem si rovněž odpovídá i na otázku, zda se tohle všechno muselo stát. Podle něj nikoliv. „I v roce 2002 tu pohodlnou většinu mohla dát ČSSD s extrémní KSČM, ale vybrala si tehdy demokratické středové strany. Na druhé straně tu ale taky byla velká porce vstřícnosti – unionisté tehdy proti svému přesvědčení vyhlásili, že s ČSSD do vlády půjdou, aby zabránili nástupu právě extremistů k moci,“ vzpomněl. 

Jak dodává, zůstanou-li občanští demokraté „zaťatí“, Babiš může sáhnout po 115hlavé většině s SPD a KSČM. „Což už dělá,“ zmínil Klimeš. 

„Pokud zde tedy dle demokratů od 24. 11. vládne populisticko-rasisticko-bolševické zlo a vše je ztraceno, pak nemá smyslu Babišovi už jakkoliv pomáhat. ČSSD a KDU-ČSL se ale chystají podpořit rozpočet, který spolu ještě ve vládě Bohuslava Sobotky napsali a který zajistí peníze Babišovi v roce 2018,“ řekl a dodal, že je-li však situace taková, že demokraté s ANO chtějí ještě vyjednávat, pak je nejvyšší čas pro koordinovanou akci, kdy by se demokratický blok, Piráti a ČSSD měli sejít a vyjasnit si, zda někdo chce nějak Babišovi ve vládnutí pomáhat. 

„Jasně nastavené podmínky – jiný premiér z ANO než Babiš, ministr vnitra mimo struktury ANO, prounijní garance, případná podpora protikandidátovi Miloše Zemana, předseda Sněmovny z opozice – by jasně narýsovaly hřiště. A neméně důležité je i to, že by to byl jasný vzkaz demokratičtěji smýšlejícím poslancům ANO. Mohli by se svým autoritativním předsedou a financiérem zahájit debatu, zda na některé ústupky demokratům nepřistoupit, než se paktovat s extremisty,“ uzavřel však Klimeš se slovy, že na tento tah je už asi pozdě, neboť předseda ANO v zásnubách s extremisty pokročil příliš daleko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…