Demokratický blok je blokem Kalouska, nadával v ČT Okamura. A vy jste jen satelitem Babiše, vracel úder Fiala

15.11.2017 23:23

Jednotný postup a společné kandidáty na sněmovní výbory si slíbily čtyři sněmovní strany, a to ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Spojuje je i neochota volit za předsedu sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO, čemuž ale nemohou zabránit, protože dohromady složí jen osmačtyřicet poslanců. Výčet členů Demokratického bloku ale ještě nemusí být konečný. Otevřené dveře prý mají i ČSSD a Piráti. Ti ale zájem vstoupit neprojevili. Další strany, hlavně SPD a ANO pakt zkritizovaly. Podle Andreje Babiše se tak brání systém, který tu fungoval pětadvacet let. O situaci hovořil moderátor David Borek v pořadu Události, komentáře se třemi předsedy sněmovních stran, Petrem Fialou (ODS), Tomiem Okamurou (SPD) a Vojtěchem Filipem (KSČM).

Demokratický blok je blokem Kalouska, nadával v ČT Okamura. A vy jste jen satelitem Babiše, vracel úder Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Systém, který tu fungoval pětadvacet let, se brání a jen tak se nevzdá, my chceme začít už pracovat pro lidi. Byl bych rád, kdyby přestali vymýšlet nesmysly na blokování sněmovny,“ vyjádřil se k demokratickému bloku Babiš pro ČTK.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jednání v Poslanecké sněmovně neprobíhají, jak by měla. „Ani po řadě týdnů jednání nedošlo k pořádné dohodě. ANO ani nepomáhá, aby k nějaké dohodě dojít mohlo, není transparentní,“ říká Fiala s tím, že proto přišli s návrhem, který dal dohromady čtyři politické strany a může pomoct urychlit jednání ke zdárnému výsledku.

Že tento blok ad hoc nevznikl už týden nebo dva týdny po volbách, Fiala odůvodňuje tím, že situace se postupně vyvíjela a blok vznikl v důsledku toho, co se nyní v Poslanecké sněmovně odehrává. „ANO udělá jednání, řeknou se návrhy a nikdo neví, k čemu se dospělo, bylo to matoucí,“ zdůvodnil předseda ODS. „My jsme si zkrátka řekli, že tohle vše změníme, a v souladu s jednacím řádem jsme toto uspořádali. Je to sdružení poslaneckých klubů pouze pro účely volby a ustanovení orgánu Poslanecké sněmovny,“ sdělil.

Jako příklad nejasných jednání s ANO Fiala uvádí situaci, kdy ODS dala na jednání s hnutí ANO návrh na předsedu školského výboru. ANO prý její návrh zavrhlo s tím, že to nejde. Po dvou hodinách, co ODS z jednání odešla, se prý z médií dozvěděla, že ANO uvažuje o tom, že předseda školského výboru možná bude z ODS. „Nechápu, proč jsme se tam nedomluvili rovnou, a to je stále dokola,“ nechápe Fiala.

Čtyři strany demokratického bloku se dnes ráno sešly i s Piráty, kteří se ke spojenectví nepřipojili. „Chceme zprůchodnit Poslaneckou sněmovnu, ale tlačení Pirátů do nějaké skupiny je pro nás jen manipulací, tato formace nemá potřebné hlasy a je prázdným heslem,“ řekl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Že Piráti chtějí volit kandidáta z ANO na předsedu Poslanecké sněmovny, vidí Fiala jako velký problém. „Na tom se celá naše dohoda zasekla. Celkově zde dochází k mocenské zvůli, když může mít Babiš tři pokusy, jak řekl Zeman,“ rozčiluje se Fiala.

Na to reaguje předseda SPD Tomio Okamura, že založením Kalouskova bloku se ukázalo, kterým stranám vyhovovaly dosavadní pořádky. „Je to dobře, že se ukázaly, my totiž starý systém naopak chceme změnit,“ říká Okamura.

Okamura také nezapomněl připomenout, že od první vteřiny po volbách bylo v zájmu hnutí SPD, aby na základě poměrného systému byla opozice v orgánech sněmovny. „ODS byla jedna ze stran, která to blokovala,“ upozornil předseda SPD.

„Jste satelitem Andreje Babiše a přebíráte i jeho rétoriku,“ rozčílil se Fiala za slova Okamury.

Vojtěch Filip, předseda KSČM, je také přesvědčen o tom, že to, že Fiala spojení stran nazývá Demokratickým blokem, jasně říká i to, že si fungování představuje stejně jako v minulosti. „Pokud to bylo podle ODS, tak to bylo demokratické, když je to podle někoho jiného, tak to demokratické není,“ míní Filip.

„Pro KSČM je prioritou prý prosadit zásadní programové body s tím, že o tom jednáme s vítězem voleb,“ uzavřel Filip s tím, že jestliže je k tomu Babiš svolný, tak přece do žádného Demokratického bloku nepůjdou, jelikož pak by už nebylo možné se ani domluvit.


 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …