Demonstrace v Brně: V islámu prý nelze slavit svátek lásky

14.02.2015 18:49

Asi 600 lidí dnes podle odhadu ČTK přišlo na Moravské náměstí v Brně na demonstraci proti islámu. Nedaleko svolali vlastní shromážděni zastánci tolerance a náboženské svobody, přišly jich asi dvě stovky. Policisté nemuseli podle mluvčího Bohumila Maláška řešit žádné potíže. Účastníci volně přecházeli mezi oběma shromážděními, někteří se přeli o to, zda je větší hrozbou spíše islám, nebo nesnášenlivost a netolerance.

Demonstrace v Brně: V islámu prý nelze slavit svátek lásky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

První akci svolala iniciativa Islám v ČR nechceme. Její představitel Martin Konvička v úvodním projevu označil islám za pitomost, děsnou slepeninu a hloupé učení. V Česku podle něj nemá islám co dělat. "Lidé se budou bránit," řekl Konvička. V podobném duchu hovořila například bývalá poslankyně Jana Volfová a další řečníci.

Stánek s literaturou o islámu si na shromáždění za toleranci postavil student religionistiky

Dnešní den - svátek svatého Valentýna - si pořadatelé vybrali schválně. Tvrdí, že slavit svátek lásky je v islámu nepřípustné. Účastníci demonstrace však místo symbolů lásky přišli s transparenty proti islámu a českými i moravskými vlajkami. Hlavním emblémem akce se stala přeškrtnutá mešita s minaretem.

Islám podle účastníků shromáždění představuje hrozbu pro současný svět, a to včetně Česka. "V samé podstatě této nenávistné ideologie je ovládání a zabírání zemí," řekl ČTK demonstrant Martin Duben z Pardubic. Většina účastníků akce podle pokynů pořadatelů s novináři nemluvila.

V reakci na shromáždění Islám v ČR nechceme svolaly občanské iniciativy, Strana zelených a hnutí Žít Brno demonstraci za svobodu náboženského vyznání a za práva menšin pojmenovanou Valentýnka pro Konvičku. Začali ekumenickou mší, na závěr ukázali směrem ke shromáždění antiislamistů růžová srdce z papíru jako symbolické valentýnky pro Konvičku. "Paušalizace v minulosti vždy vyvolala nenávist a vedla k násilí," varovala předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová před vyvoláváním nesnášenlivosti.

Stánek s literaturou o islámu si na shromáždění za toleranci postavil student religionistiky Matouš Vencálek. "Ze strany odpůrců islámu se šíří velká spousta dezinformací. Zájemcům případně můžeme poskytnout nějaký širší kontext, kulturní a historický," řekl ČTK Vencálek.

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…