Demonstranti v centru Prahy požadovali vystoupení z NATO

28.09.2015 13:13

Vystoupení Česka z NATO požadovali demonstranti na dnešní protestní akci, kterou svolala iniciativa Ne základnám na pražské Václavské náměstí. Sešla se jich víc než stovka. Řečníci označovali NATO za zločineckou organizaci, vyzývali k ukončení účasti české armády v útočných zahraničních misích. O některých českých politicích, kteří členství v NATO prosazovali, se hovořilo jako o vlastizrádcích.

Demonstranti v centru Prahy požadovali vystoupení z NATO
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Zrušme NATO!“ prohlásila před demonstranty pražská komunistická poslankyně Marta Semelová. Za poslanecký klub KSČM slíbila, že bude stále odmítat vstup do NATO a že vystoupení z NATO bude jeho programem. „Jako válečnický zločinný pakt chceme zrušit NATO, protože nemá na tomto světě své místo,“ řekla. Kam po boku NATO vstoupili žoldáci, tam podle ní rozsévali smrt a násilí.

„Odmítáme diktaturu pánů (Václava) Havla, (Alexandra) Vondry, (Václava) Klause a dalších zaprodanců, kteří nás tehdy zatáhli do Severoatlantické aliance,“ prohlásil aktivista Jan Korál z organizace proti novému světovému řádu. Vyjmenoval také řadu českých ministrů obrany počínaje Miloslavem Výborným a konče nynějším ministrem Martinem Stropnickým, kteří by podle něj měli být souzení za vlastizradu.

Mluvčí Ne základnám Eva Novotná také přečetla společnou rezoluci i dalších iniciativ určenou zákonodárcům a vládě. Rezoluce mimo jiné vyzývá k tomu, aby se do české ústavy dostal článek na ochranu míru.

Pod sochou svatého Václava byly k vidění transparenty s nápisy jako „Válka? Ne naším jménem“ nebo „Pryč z NATO“, o kousek níž stál transparent s nápisem „Ukrajina v NATO = válka v Evropě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…